Aavasaksan lentomäkihankkeen työryhmä jatkaa työtään - Urheilu - Ilta-Sanomat

Aavasaksan lentomäkihankkeen työryhmä jatkaa työtään

Ylitornion Aavasaksaan lentomäkeä suunnitteleva työryhmä aikoo jatkaa työtään, vaikka Hiihtoliiton johtokunta asettui perjantaina kannattamaan Kemijärven Suomutunturille suunniteltua lentomäkeä.

1.3.2008 16:50

- Emme aio antaa periksi, vaan ryhdymme selvittelemään Hiihtoliiton päätöksessä esille tulleita asioita, Ylitornion kunnanhallituksen puheenjohtaja Marketta Yrjänheikki totesi Lahdessa lauantaina.

Aavaksan hankkeen tulevaisuutta oli Lahdessa pidetyssä työryhmäpalaverissa puimassa Ylitornion kunnan edustajia, suunnittelijoita sekä mäkihypyn asiantuntijoita.

Hiihtoliitto linjasi Suomeen mahdollisesti rakennettavan lentomäen realistisemmaksi sijoituspaikaksi Kemijärven Suomutunturin. Kannanotossaan Hiihtoliitto tosin laittoi etusijalle nykyisten mäkikeskusten kehittämisen lähivuosien aikana.

Yrjänheikin mukaan Hiihtoliiton, museoviraston sekä Lapin liiton lentomäkihankkeesta esittämät kannanotot ovat Ylitorniossa herättäneet paljon kysymyksiä.

- Aavasaksa on Länsi-Lapin kaavassa merkitty virkistys- ja matkailualueeksi. Meneillään on alueen osayleiskaavan laatiminen, jossa kunnalla on monopoli. Kaavaa varten tarvitaan museoviraston lausunto. Virasto ei osallistunut asian viranomaismenettelyyn. Virasto on kuitenkin jo ottanut kantaa mm. rahoituksen suuntaamiseen Suomun suuntaan, mikä ei kuulu sen toimialaan, Yrjänheikki ihmetteli.

Mäkihypyn asiantuntijoita ei kuulla

Aavasaksan laki on rauhoitettu, mutta se säilyisi lentomäen suunnittelijoiden mukaan koskemattomana, koska lentomäen lisäksi kaksi pienempää mäkeä sisältävä keskus louhittaisiin kallion sisään.

Myös Lapin liiton tulisi työryhmän mielestä suhtautua lausunnoissaan tasapuolisesti alueen kehittämiseen.

- Tuntuu siltä, että Hiihtoliitto kuuntelee asiassa enemmän museovirastoa kuin mäkihypyn asiantuntijoita. Olemme vuoden ajan kiertäneet keräämässä kannanottoja tuulilta suojaan rakennettavan harjoitus- ja kilpailukeskuksen rakentamisesta. Valmentajilta, eri maiden hiihtoliitoilta tai Kansainvälisen Hiihtoliiton suunnasta ei ole tullut ainuttakaan kielteistä kannanottoa, sanoi työryhmään kuuluva Niilo Halonen, joka on toiminut pitkään muun muassa FIS:n mäkikoordinaattorina.

Suomun lentomäen alustava kustannusarvio on noin 13 miljoonaa ja Aavasaksan keskuksen noin 30 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?