Olympialaisissa lahjusskandaali - Urheilu - Ilta-Sanomat

Olympialaisissa lahjusskandaali

Viranomaiset Hollannissa paljastivat torstaina, että hollantilainen pikaluisteija tai henkilö hänen lähipiirissään on tarjonnut puolalaiselle luistelijalle 50.000 euroa hänen aloituspaikastaan 5000 metrin pikaluistelukilpailussa Torinon olympialaissa 2006.

1.7.2010 21:16

Katarzyna Wojcicka kertoi tapauksesta vuonna 2009 joulukuussa. Hollannin olympiakomitea ja luisteluliitto perustivat tutkintakomission, joka nyt esitteli tuloksensa.

Katarzyna Wojcickan mukaan hänelle tarjottiin vetäytymisestä rahaa, jotta Gretha Smit voisi kilpailla. Komission julkilausuman mukaan se on "faktuaalisesti todistanut" syytökset tosiksi. Sen mukaan Smit antoi Wojcickalle kirjeen "jossa luki summa 50.000 euroa" ja että hänen valmentajansa Ingrid Paul oli suullisesti maininnut samankaltaisen summan. Smit ja Paul ovat kiistäneet syytökset.

- Komissio uskoo, ettei Smit ollut tapauksen pääpeluri, ja että Paulilla oli mahdollisesti suurempi rooli, vaikka hän kiistääkin sen, raportti kertoo.

Wojcicka sijoittui kuudenneksitoista kilpailussa. Sittemmin uransa lopettanut Smit ei osallistunut.

Viime vuonna Paul kielsi lahjussyytökset, mutta myönsi yrittäneensä saada suojatilleen aloituspaikkaa.

- En edes tiedä mistä saisin moisen summan, Paul kertoi Salt Lake Cityssä käydyn kisan aikaan.

- Ainoa asia jonka muistan on, että kysyin kaikilta osallistujamailta jos heillä olisi joku, joka haluaisi antaa Grethalle kisapaikkansa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?