Felix ja Gay tiukassa testiseulassa - Urheilu - Ilta-Sanomat

Felix ja Gay tiukassa testiseulassa

Yhdysvaltain yleisurheiluliittoa USA Track & Fieldiä syytettiin takavuosina dopingkäryjen salailusta. Nyt kritiikki on vaiennut, kun liitto on maan antidopingviranomaisen USADAn kanssa tiukentanut tuntuvasti dopingin vastaista taisteluaan.

1.7.2008 9:39

Yleisurheilun olympiakarsinnoissa Eugenessa, kuten uinnin karsinnoissa Omahassa, urheilijoilta otetaan dopingtestit ensimmäistä kertaa myös verestä virtsatestien lisäksi. Urheilijoille tieto viestitettiin kaksi päivää ennen kisojen alkua.

Uutta antidopingrintamalla on myös USADA:n Believe-projekti, jolla pyritään parantamaan olympiaurheilun uskottavuutta.

- Olen valmis tekemään mitä vaan todistaakseni olevani puhdas, sanoo naisten 200 metrin juoksun maailmanmestari Allyson Felix, joka on yksi USADA:n projektiin sitoutuneista urheilijoista.

USADAn projektissa urheilijoista luodaan fysiologinen profiili, jonka kehitystä seurataan. Tavoite on päästä antidopingseurantaan, jossa jo muutokset urheilijan profiilissa vihjaisivat dopingin käytöstä.

Kaikkien USADAn projektissa olevien urheilijoiden nimiä ei ole paljastettu. Yleisurheilijoista tiukkaan testiseulaan ovat Felixin lisäksi sitoutuneet ainakin kymmenottelun Helsingin MM-kisojen mestari Bryan Clay ja pikajuoksijatähti Tyson Gay.

Projektissa urheilijoilta otetaan veri- ja virtsatestit, joita analysoitaessa ovat käytössä myös uusimmat kasvuhormonia ja ns. design-steroideja etsivät testit.

Amerikkalaiset yleisurheilijat uskovat lajinsa puhdistuneen Balco-julkisuuden siivittämänä.

- Osakan MM-kisoissa ei kaiketi ollut käryjä. Kai sekin jotakin kertoo. Itse uskon ainakin, että laji on puhdistunut, pikajuoksija Wallace Spearmon sanoo.

Kaikki eivät ole yhtä optimistisia.

- Jos tulevan vuoden aikana jää vähemmän urheilijoita kiinni kuin aikaisemmin, sitä on vaikea tulkita. Johtuuko se siitä, että testaajat ovat onnistuneet paremmin, vai onko heillä käytössä aineita, jotka eivät näy testeissä, Los Angelesissa toimivan UCLA:n yliopiston laboratorion johtaja Anthony Butch totesi Register-Guard-lehdelle.

Butchin mukaan dopingaineiden tekijät osaavat asiansa.

- He tietävät, mitä tekevät ja tavoittelevat, ja kemia on helpompaa kuin etsivän työ, Butch arvioi testaajien ja dopingaineiden kehittelijöiden kilpajuoksua.

Oman haasteensa muodostaa jatkossa geeniteknologia, ja testeissäkin on puutteensa. Tanskassa tehdyn tutkimuksen mukaan epo-hormonin löytäminen virtsatestistä on vaikeaa, ja Tukholmassa havaittiin, että puuttuva geenipari voi aiheuttaa sen, ettei testosteronin käyttö näy testeissä.

- Ei tässä voi kuin yrittää parhaansa, riippumatta siitä mitä muut ajattelevat, Gay summasi urheilijan tilannetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?