ADT:n Timo Seppälä: Epon käyttö vaikea homma urheilijalle - Urheilu - Ilta-Sanomat

ADT:n Timo Seppälä: Epon käyttö vaikea homma urheilijalle

Erytropoietiinin eli epo-hormonin hankkiminen, käyttäminen dopingtarkoitukseen ja käytön osoittaminen ovat haastavia tehtäviä, kertoo Suomen antidopingtoimikunnan ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä. Epoa voi valmistaa vain siihen erikoistuneessa lääketehtaassa.

31.1.2008 16:45

- Epoa on vaikea hankkia. Se ei ole kuntoilijoiden yleisesti väärinkäyttämä aine, jota olisi saatavilla esimerkiksi internetin kautta kuten anabolisia steroideja, Seppälä vertaa.Dopingaineena epo parantaa merkittävästi elimistön hapenottokykyä. Siksi sitä käytetään erityisesti kestävyyslajeissa. Myös lyhytkestoisempien lajien urheilijoita on jäänyt kiinni epon käytöstä.

- Dopingurheilija lähtisi varmaan liikkeelle annosteluohjeesta. Pitää tehdä seurantaa ja tietää ettei ole liian pieniä tai liian isoja annoksia. Se on hirveän vaikea homma urheilijalle, Seppälä sanoo.

Epo-annokset ovat yksilöllisiä ja ne annetaan ihon alle tai hitaasti laskimoon 1-7 kertaa viikossa. Punasolujen määrää lisäävä vaikutus kehittyy viikkojen kuluessa. Vaikutus kestää useita viikkoja käytön lopettamisen jälkeen.

- Suoneen laitettuna se poistuu pikkaisen nopeammin elimistöstä. Tämä on vilpilliselle urheilijalle varmaan se "parempi" tapa, Seppälä kertoo.

Epon dopingkäytön osoittamisen tekee hankalaksi mm. se, että epo on elimistön hormoni. Sen tärkein tehtävä on kiihdyttää punasolutuotantoa kudosten happipitoisuuden laskiessa. Aikuisella noin 90 prosenttia eposta muodostuu munuaisissa.

Seppälän mukaan virtsasta tehtävän epo-testin luotettavuus on viiden viime vuoden aikana parantunut merkittävästi. Nykyisin laboratorio ilmoittaa a-näytteen positiivisen tuloksen vasta kun se on varmistanut, ettei näyte sisällä tekijöitä, jotka saattaisivat säilytyksen aikana johtaa epon hajoamiseen näytteestä.

- Silloin b-näyte antaa varmemmin saman tuloksen kuin a-näyte, Seppälä selventää.

Lääkkeenä käytetty epo poikkeaa sokeriosiltaan luonnollisesta eposta. Eroa käytetään hyväksi dopingkäytön osoittamisessa. Dopinganalyysi tehdään usein kaksivaiheisesti. Ensin mitataan epon aiheuttamia muutoksia verenkuvassa.

Jos verenkuvamuutokset viittaavat käyttöön, urheilijan virtsanäytteestä tehdään ns. suora epo-testi. Menetelmä erottaa elimistön oman ja lääkkeenä annetun epon toisistaan sokeriketjujen eroavuuksien perusteella. Suoran testin tulos riittää osoitukseksi dopingkäytöstä.

Joidenkin urheilijoiden tiedetään pyrkineen heikentämään epon näkymistä dopingtesteissä käyttämällä pieniä toistuvia annoksia tai eri valmisteiden sekoituksia.

Epon sivuvaikutuksia on useita verenpaineen kohoamisesta lihas- ja luustosärkyihin sekä veren hyytymishäiriöihin, jotka voivat johtaa veritulppien muodostumiseen. Epon on arveltu aiheuttaneen useiden ammattipyöräilijöiden kuoleman 1980-luvun lopulla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?