Mira Nevansuu ampui Suomen pisteille - Urheilu - Ilta-Sanomat

Mira Nevansuu ampui Suomen pisteille

Ampujan ei välttämättä tarvitse olla kokenut pärjätäkseen, riittää että on hyvä. Mira Nevansuu osoitti väittämän paikkansa pitäväksi Pekingin olympialaisten ilmapistoolikilpailussa sunnuntaina.

Mira Nevansuu oli tyytyväinen seitsemännestä sijastaan olympiafinaalissa.­

10.8.2008 8:46 | Päivitetty 10.8.2008 10:05

Ensimmäisissä olympialaisissaan ampunut 23-vuotias ikaalislainen löysi peruskilpailun jälkeen paikkansa tv-lähetyksen loisteesta ja mestariksi yltäneelle Kiinan Wenjun Guolle hurranneen yleisön edestä. Lopputuloksena oli seitsemäs sija, suomalaisen pistooliampujanaisen kaikkien aikojen ensimmäinen noteeraus olympiatasolla.

Nevansuu puntaroi finaalin jälkeen, onko hän enemmän tyytyväinen seitsemännestä sijasta ja finaalipaikasta vai pettynyt siitä, ettei pystynyt finaalissa ampumaan aivan omalla tasollaan. Kymmenen laukausta toivat hänelle pisteet 96,5, kun yleensä Nevansuu on pystynyt paukuttamaan finaalin paineessakin yli sata pistettä.

- Jännitti olla finaalissa. Se ei mennyt oikein putkeen, kun käsi tärisi hullun lailla, Nevansuu kertasi.

Hän sai finaalissa vain kahdella laukauksella tuloksen, joka alkoi kymmenellä. Muut laukaukset kääntyivät ysin ja ensimmäinen jopa kasin puolelle (8,7).

- Paljonkin jäi jossiteltavaa, Nevansuu mietti finaalilaukauksiaan, mutta sanoi suomalaistoimittajien kysymystulvan edetessä, että ketutus oli jo lievittynyt, että tyytyväisyys pukkasi vahvemmin pintaan.

Nopea nousu huipulle

Nevansuu on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt pärjätä jo vahvasti. Vuoden 2007 ilma-aseiden EM-kisoissa hän ylsi komeasti hopealle ja nappasi Suomelle maapaikan Pekingiin. EM-kisoissa tuolloin hän lähti finaaliin nelossijalta ja nousi mitaleille, mutta Pekingissä kahdeksannelta sijalta ei ollut mahdollisuuksia loikata palkintopallille.

Nevansuu ei tosin ennen finaalia tiennyt, mikä oli kisan tilanne. Hänelle riitti tieto siitä, että finaalipaikka tuo hänelle kymmenen laukausta lisää.

- En pysty vaikuttamaan muiden suorituksiin, Nevansuu perusteli pysyttelemistä tulospimennossa.

Pekingin lopullista tuloslistaa Nevansuukin voi lukea, ja hymy huulilla. Nuoren naisen nopea nousu kansainväliselle huipulle lupaa hyvää, ja harjoitteluintoa Nevansuulla riittää.

- Jaksaa paremmin yrittää, kun onnistuu, hän mietti Pekingin terveisiä oman uransa jatkolle.

Kovin pitkälle hän ei tosin ole elämäänsä urheilijana suunnitellut. Keskittyminen on ollut täysin Pekingissä.

- Mitäs kisoja ensi vuonna on? hän ihmetteli tulevien kilpailujen tavoitetta kysyttäessä.

Muurille ennen kotiinpaluuta

Nevansuu on urakkaansa Pekingissä tehnyt, ja aikoo viettää hiukan vapaa-aikaakin kisakaupungissa ennen torstaista paluuta kotiin.

- Huomenna (maanantaina) aion käydä muurilla, Nevansuu kertoi.

Hän on ehtinyt pari kertaa ostoksille harjoittelun ja kilpailuun valmistautumisen ohella. Matkalaukkuun pakattavaksi on kertynyt silkkiä, kuten vaatetusalan artesaaniksi opiskelevalle luontuu.

- Teen silkistä korsetteja, hameita tai mitä nyt mieleen tulee, Nevansuu arveli.

Kun puhe kääntyi kihlasormukseen, Ampumaurheiluliiton valmennuksen johtaja Leena Paavolainen ehätti puuttumaan keskusteluun, mutta hymy huulella. Neuvo Nevansuulle oli se, että ihan kaikkea ei omasta elämästään sentään tarvitse paljastaa.

Sen verran kuitenkin, että suomalaisten ensimmäisen Peking-pistesijan ampunut Nevansuu on raskaamman musiikin ystäviä. Ennen kisaa mp3-soittimesta kaikui muun muassa Bullet For My Valentinea ja Children of Bodomia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?