Urheilu

Jarkko Nieminen uskoo uuteen nousuun

Julkaistu:

Täällä on hiljaista, Jarkko Niemisen manageri Hjallis Harkimo sanoi tennispelaajan tiedotustilaisuuden alkua pullapöydän ääressä odotelleille toimittajille.

Sellainen tunnelma tapaa olla häviäjän leirissä. Ja tänä keväänä Nieminen on ottanut takkiinsa urakalla.

Nieminen on pelannut kauden ensimmäisen grand slam -turnauksen jälkeen 11 turnausta ja hävinnyt yhdeksän kertaa jo turnaukseen avausottelussaan.

Syy oli virus, joka iski Niemiseen helmikuussa Marseillen turnausviikon lopulla. Nieminen kärsi kuumeilusta ja voimattomuudesta.

- Ensimmäisen kerran urallani minulla oli tunne, etten jaksa otteluissa. Se oli todella vieras ja onneton olo. Piti ottaa pyyhettä ja yrittää pelata aikaa, Nieminen kertoi.

Nieminen ei kilpaillut sairaana tai kuumeisena, mutta tunsi silti olonsa voimattomaksi.

- Olo oli 89-prosenttinen, vaikka oli terveen diagnoosi kisalääkäriltä. Akku oli ihan tyhjä. Yritin uskotella itselleni, että voisin taistella voitosta, mutta jälkikäteen tajuaa, ettei siitä tullut mitään.

Vasta maaliskuussa selvisi, että syynä Niemisen vaikeuksiin oli kuukauden hänen elimistöään kiusannut virus.

Alkukauden vaikeuksista huolimatta Niemisen tavoitteet ovat ennallaan - tai on listaan tullut yksi uusi rivikin.

- Suurin tavoite on pysyä terveenä.

Keski-ikäisen
kehitystä

Nieminen päätti huhtikuussa yli kolme vuotta jatkuneen taivalluksensa vailla valmentajaa.

Niemisen opastajana toimii nyt ruotsalainen Joakim Nyström, jonka suomalainen tapasi ensimmäisen kerran kasvotusten huhtikuussa.

- Olemme alusta olleet samalla aaltopituudella siitä, mitä pitäisi kehittää ja mitä tässä vaiheessa uraa pystyy kehittämään.

Nieminen on 27-vuotias, mikä tarkoittaa tennisuralla keski-ikäisyyttä. Dramaattisia muutoksia hänen peliinsä ei ole odotettavissa, eikä Nyström ole puuttunut Niemisen kämmen- tai rystylyöntien tekniikkaan.

Luupin alla on sen sijaan ollut Niemisen syöttö. Nieminen ei ole tykkisyöttäjä, ja varsinkin kakkossyöttössä on petrattavaa.

- Tarkoitus on saada syötöstä monipuolisempi, että pystyn vaihtelemaan sen kovuutta, kierrettä ja tarkkuutta, Nieminen sanoi.

Niemisen kauden päätavoite on Pekingin olympialaisissa, mistä hän haluaa mitalin. Eikä viime kuukausien alavire on horjuttanut Niemisen uskoa omiin mahdollisuuksiinsa maailman huippuja vastaan.

Tämä tuli ilmi, kun Nieminen kertasi hiljattain Hampurissa häviämäänsä ottelua maailman ykköspelaajalle Roger Federerille.

- Federeriä vastaan pitäisi pysyä mukana alusta lähtien, mieluiten johtaa. Jos käy niin kuin minulle, että kymmenen minuutin jälkeen on 1-4 tappiolla, hän rentoutuu ja pelaa entistä paremmin.

- Toinen erä alkoi tasaisemmin ja siinä pystyin pelaaman häntä vastaan, Nieminen kertasi.Tässä vaiheessa kännykkäänsä takarivissä supatelleen Harkimon suu levisi hymyyn.

- Ei siltä itseluottamusta puutu, Harkimo nauroi.