Selvitys: Suomen naishiihtäjien "doping" olikin vain leivinjauhetta - Urheilu - Ilta-Sanomat

Selvitys: Suomen naishiihtäjien "doping" olikin vain leivinjauhetta

Nelosen uutisten mukaan Hiihtoliiton valmennusjohdossa pitkään toiminut Pekka Vähäsöyrinki tiedusteli naishiihtäjiltä valmiutta dopingin käyttöön. Kyse on ollut vain leivinjauheesta, väittää Hiihtoliitto keskiviikkona opetusministeriölle jättämässään selvityksessä.

Hiihtoliitto ei löytänyt selvityksessään tuke Nelosen nimettömille dopingväitteille.

30.4.2008 15:53 | Päivitetty 30.4.2008 18:11

Nelosen dopinguutisointia koskevassa selvityksessään Hiihtoliitto sanoo, että entinen päävalmentaja ja lajipäällikkö Vähäsöyrinki on käynyt hiihtäjien kanssa keskustelua bikarbonaatin - käytännössä leivinjauheen - käyttämisestä torjumaan maitohapon syntymistä elimistössä.

- Nämä keskustelut on saattanut joku tulkita väärin ja ko. keinon kielletyksi menetelmäksi, Hiihtoliitto kirjoittaa selvityksessään.

Hiihtoliiton mukaan suomalaishiiihtäjien salainen ase Albertvillen olympiakisoissa 1992 olikin leivinjauhe, joka ei ole mikään kielletty aine.

Hiihtoliitto ei selvityksessään löytänyt tukea Nelosen väitteille. Nelonen uutisoi aiemmin huhtikuussa nimettömään lähteeseen vedoten, että dopingia käytettiin ja salailtiin Hiihtoliitossa järjestelmällisesti 1990-luvulla.

Nelonen uutisoi myös, että leirillä Sodankylässä vuonna 1988 Marjo Matikaisen pöydällä olisi nähty epo-hormonia sisältävä pullo.

Tiedon Matikaisen pöydälle olleesta epo-pullosta Hiihtoliitto kiistää epäuskottavana. Liiton mukaan tieto epon käytöstä kestävyysurheilussa tuli vasta 1990-luvun alussa.

Liitto hakee tukea myös Tapio Videmanin hiihtäjien veriarvoja koskevasta tutkimuksesta, jonka mukaan hiihtäjien hemoglobiiniarvot olivat 1980-luvun lopulla koko väestön keskiarvoja alhaisemmat. Videmanin tutkimuksen mukaan hiihtäjien hb-arvot lähtivät rajuun nousuun vasta 1994.

Hiihtoliitto ei ole myöskään löytänyt tukea Nelosen väitteelle, että liiton työntekijä oli tammikuussa 1998 siirtänyt dopingaineita uuteen kätköön STT:n julkaistua uutisen, jonka mukaan hiihtäjä Jari Räsänen olisi käyttänyt kasvuhormonia.

STT:n vuoden 1998 kohu-uutiselle ei oikeudessa löytynyt pohjaa. Uutistoimiston päätoimittaja Kari Väisänen ja jutun kirjoittanut toimittaja tuomittiin oikeudesta julkisesta herjauksesta.

- Mitkään saamistamme tiedoista eivät tue tuota väitettä tai sitten joku valehtelee, toimitusjohtaja Jari Piiraisen allekirjoittamassa selvityksessä sanotaan.

Piirainen kertoo olleensa yhteydessä maastohiihdon ydinhenkilöihin kuuluneisiin Pekka Vähäsöyrinkiin, Antti Leppävuoreen ja Pirkka Mäkelään. Piirainen ei ole tavoittanut Lahden 2001 joukkuekäryn aikaista päävalmentajaa Kari-Pekka Kyröä.

Lahden 2001 kuusi käryä tulivat plasmanlaajentajasta. Selvityksessä kerrotaan, että suonensisäistä nesteytystä käytettiin maastohiihdossa vuodesta 1995 alkaen. Plasmanlaajentajien käyttö kiellettiin vasta vuonna 2000.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?