Suomalaispurjehtijat kurkottavat jo olympiavesille - Urheilu - Ilta-Sanomat

Suomalaispurjehtijat kurkottavat jo olympiavesille

Pekingin kesäolympiakisoihin on aikaa vielä lähes kaksi kuukautta, mutta ilmasilta Suomen huippupurjehtijoiden ja Kiinan välillä on täydessä käytössä. Suomalaispurjehtijat päivystävät olympiaregatan järjestävän Qingdaon vesillä käytännössä koko kesän.

12.6.2008 18:41

Shandongin maakunnassa sijaitsevassa, liki yhdeksän miljoonan asukkaan Qingdaossa on nyt harjoitusleirillä Laser radial -luokkaan hieman yllättäen valittu Tuula Tenkanen. Juhannuksen jälkeen olympiavesille suuntaavat Yngling-luokan Silja Lehtisen kipparoima venekunta ja miesten 470-luokassa kilpailevat Niklas Lindgren/Heikki Elomaa.

Elokuun olympiaregatassa 9.-23. elokuuta kilpaillaan tavallistakin haastavammissa, suorastaan hankalissa tuulioloissa.

- Juuri tästä syystä olympiapurjehtijoitamme on Qingdaossa harjoittelemassa pitkin kesää. He keräävät valmentajineen tarpeellista tietoa olympiakisoja varten, Suomen maajoukkueen päävalmentaja Chris Winter perustelee.

Hän on suojatteineen käynyt Pekingistä 800 kilometriä kaakkoon sijaitsevassa Qingdaossa kahdella yleisleirillä, 2006 ja 2007. Lisäksi kokemus karttui olympialaisten esikisoissa.

- Tuuli vaihteli esikisoissa niin paljon, että regatan jokainen varapäivä oli käytössä.

Suomesta osallistuu olympiaregattaan kuudessa venekunnassa yhdeksän urheilijaa. Yhteensä veneluokkia on 11.

City-purjehdusta

Olympiapurjehtijat eivät pääse nauttimaan navakasta tuulesta. Sitäkin enemmän vaikutusta on Keltaisen meren pohjukassa myllertävillä virtauksilla.

- Kisaratojen takana on lahti, joka aiheuttaa vuorovesi-ilmiöineen välillä valtaviakin virtauksia, Winter vakuuttaa.

Olympiaregatassa kilpaillaan viidellä eri radalla. Niistä luokkien viimeiset lähdöt eli mitalipurjehdukset viedään lähimpänä rantaa olevalle radalle, joten yleisöllä on erinomainen näköala.

Pekingin olympiakisoissa purjehdus saa pitkästä aikaa aitoa näkyvyyttä, kun kilpailijoita ei ole karkotettu useiden kilometrien päähän kisaa seuraavista katsojista.

- Qingdaon purjehduskeskus on puitteiltaan huippuluokkaa. Katsojat näkevät kisaa reaaliajassa jättinäytöltä. Keskukseen on rakennettu katsomot tuhansille katsojille.

Koska regatta järjestetään lähes kaupungin ytimessä, kilpailun kulku hahmottuu tavallista nopeammin. Sijoituksia ei tarvitse arpoa, vaan mitalistit ratkeavat saman tien.

Mitalilähdöt huipentavat

Qingdaossa olympia-uutuutena on luokittain kymmenen alkusarjan lähdön jälkeen medal race, mitalipurjehdus. Siihen kelpuutetaan alkusarjan kymmenen parasta.

Lisäksi mitalipurjehduksessa jaettavat pisteet tuplaantuvat alkusarjaan verrattuna.

- Kansainvälisissä regatoissa mitalipurjehdus on osoittautunut aika ratkaisevaksi. Se on muuttanut tuloslistaa aika lailla, Purjehtijaliiton tiedottaja Karimatti Miettinen kertoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?