Ahonen piti sittenkin viime vuoden palkintoautonsa - Urheilu - Ilta-Sanomat

Ahonen piti sittenkin viime vuoden palkintoautonsa

Janne Ahonen päätti pitää viime tammikuussa voittamansa Nissan Pathfinder -mallisen maastoauton. Ahonen sai auton palkinnoksi, kun hän voitti Keski-Euroopan mäkiviikon.

29.12.2005 0:00

Ahonen on maksanut autostaan täydet verot, ja auto on tätä nykyä mäkikotkan autotallissa Hollolassa.

Auto saapui maahan heinäkuussa. Sen arvo on noin 40000 euroa. Mallia ei tuoda sellaisenaan Suomeen ja siinä on noin 12000 euron arvoiset lisävarusteet.

Ahonen on voittanut mäkiviikon pääpalkintona maastoauton kahdesti. Ensimmäinen, Audin muhkea Allroad Quattro tuli vuonna 2003. Viime vuonna Ahonen voitti Nissanin Pathfinderin.

Suomessa auton voittanut urheilija joutuu ensin maksamaan tuloveroa auton arvosta. Sen jälkeen hänen on maksettava autovero, joka määräytyy sen mukaan minkä arvoinen auto on Suomessa.

Kaiken kukkuraksi päälle mätkäistään vielä arvonlisävero.

Loppujen lopuksi auto tulee urheilijalle monesti niin kalliiksi, että sitä on turha ottaa.

Esimerkiksi Toni Nieminen joutui taloudellisiin vaikeuksiin, kun hän piti Mercedeksen, jonka voitti hypättyään ensimmäisenä ihmisenä yli 200 metriä.

Audin osalta suomalainen maahantuoja ryhtyi Ahosen sponsoriksi ja antoi vastaavan auton mäkikotkan käyttöön. Jos Ahonen olisi halunnut pitää 130000 euron arvoisen Audinsa, hän olisi joutunut maksamaan siitä kaiken kaikkiaan 60000 euroa veroa.

Mäkiviikon pääpalkintona on jälleen samanlainen Nissan. Tulevaisuus näyttää, mitä Ahonen tekee, jos sattuu auton voittamaan.

Mäkiviikko alkaa tänään Oberstdorfin kisalla. Ahosen hyppyvire oli kateissa mäkiviikon kertausharjoituksissa. Hän selvityi varsinaiseen kilpailuun, mutta sijaluku oli pettymys eli 18.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?