Leijonaprofiili: Teemu Selänne - mies, joka ei suostunut vanhenemaan

Julkaistu:

IS julkaisee olympialaisten aikana joka päivä kaksi tai kolme kappaletta vähän erilaisia pelaajaprofiileja Suomen olympiajoukkueen jääkiekkoilijoista. Kuvituksena on karikatyyri, joka aina paljastaa jotain oleellista urheilijasta.

Pelaajaprofiili:

Kaikki tietävät, millainen pelaaja Teemu Selänne on. Mutta kuka selvittäisi sen, miten on mahdollista, että hän on sitä vielä nelikymppisenäkin?

Selänne on melkeinpä luonnonoikku. Nopeuden olisi pitänyt jo ihan aikuisten oikeasti hiipua jo, mutta kun ei. Kollegat ja vastustajat myöntävät suoraan, että eivät voi käsittää, miten Selänne voi edelleen olla niin nopea.

Seuraa tätä: Selänne on ajoituksen mestari lähdöissään. Kun hän näkee tilanteen olevan aukeamaisillaan, Selänne polkaisee itsensä esiin, tarjoaa syöttöpaikkaa ja ajaa sisään hyökkäysalueelle. Kyse ei ole vain räjähtävyydestä, vaan sen ja ajoituksen yhdistelmästä.

Selänne painoi 1990-luvulla pelikunnossa noin 94-95 kiloa. nyt hän painaa 86 kiloa. Alkaako säilyneen nopeuden salaisuus aueta? Yhtään enempää ei kuitenkaan olisi enää varaa pudottaa, sillä muuten katoavat voimat ja kaksinkamppailupeli kärsii liikaa. Selänne on aivan siinä rajoilla, onko jo liian köykäinen.

Seuraa tätä: Laukaus. Etenkin ylivoimalla. Selänteen kuti on nopea ja tarkka - ja lähtee suoraan syötöstä. Suomen ykkösylivoima pedataan Selänteen vetoa ajatellen, mutta sen tietävät kaikki vastustajakin. Silti kiekko vuodesta toiseen uppoaa häkin perukoille.

Persoona:

Ei huolta huomisesta. Selänne on iloinen luonnonlapsi, jota ei helposti nelikymppiseksi uskoisi. Lapset ovat Selänteelle kaikki kaikessa. Silti hän nauttii myös huomion keskipisteenä olemisesta isossa seurueessa. On kuitenkin tietyllä tavalla tarkka maineestaan - vaikka ei lue lehtiä, tietää aina, mitä milloinkin on kirjoitettu...

Stanley Cup -voittaja ei ole koskaan häpeillyt näyttää olevansa onnellinen saavutuksistaan. Suomi ei myöskään ole unohtanut näyttää kateuttaan vastalahjana. Siksi ei ole ihme, että Selänne perheineen jää uran jälkeen ainakin osittain Kaliforniaan elämään.