Nyt Suomen ennätys rikkoutuu!

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomen naisjoukkue MM-Osakassa pystyy kaiken järjen mukaan rikkomaan ennätyksen.

Heidi Hannula, Sari Keskitalo, Ilona Ranta ja Johanna Manninen juoksivat jo kolme viikkoa sitten universiadeissa 11 sadasosan päähän.

Edellinen ennätys on sekin syntynyt MM-kisoissa, Stuttgartissa 1993. Silloin Anu Pirttimaa, Sisko Hanhijoki, Sanna Hernesniemi ja Marja Salmela sijoittuivat finaalin seitsemänsiksi. Osakan nelikon tavoite on finaalissa, ja se on realistinen.

- 43,50 on jo hyvä suoritus. 43,40-alkuisilla tuloksilla on viime aikojen arvokisoissa menty aina finaaliin saakka, arvioi Osakan joukkueen tekninen johtaja Jarmo Mäkelä.

Mäkeläkin uskoo, että Suomen ennätys on naisille hyvinkin mahdollinen. Hän ymmärrettävästi hykertelee mahdollisuudelle, koska SE on todella harvinaista herkkua yleisurheilussa nykyään, enemmänkin Mäkelä saa nykyisin selitellä karsiutumisia ja putoamisia.

Peking tähtäimessä

Mäkelä löytää paljon parusteita sille, miksi SE kaatuu juuri nyt. Ensinnäkin: Osakan Top Ace -rata on erittäin nopea. Sitä se tosin on kaikille joukkueille.

Toiseksi: kerrankin on saatu harjoitella vaihtoja kaikessa rauhassa. Naiset olivat ennen Osakaa universiadeissa Bangkokissa, joten heille tulee Osakassa täyteen jo peräti 30 päivää oleskelua kauko-idässä. Siinä ajassa ehtii jo tottua niin aikaeroon kuin kuumuuteenkin - mutta vaaransa siinäkin voi olla. Mäkelä ei uskalla olla varma, pystyvätkö urheilijat säilyttämään vireensä noinkin pitkän hotellirupeaman ajan.

Ja kolmanneksi: Mäkelä panee paljon painoa sillekin, että joukkue toimii hyvin yhteen ryhmänä.SE ja Osaka ovat kaikesta huolimatta viestijoukkueelle vasta välitavoite. Mäkelä ja pikajuoksujen valmentaja Petteri Jouste katsovat jo kohti Pekingin olympiakisoja.

Siellä tämän joukkueen pitäisi olla elämänsä iskussa.

Manninen pitää radasta

Nykyisen naisjuokkueen ykkösnimi on tietysti Johanna Manninen. 27-vuotias juoksija on tällä kaudella päässyt elämänsä vauhtiin ja pystyy nyt jo samanlaiseen vauhtiin kuin edellisen SE-joukkueen ykkösnimi Sisko Hanhijoki. Mannisen ennätys on 11,27, Hanhijoki juoksi parhaimmillaan 11,24.

Vuosimallin 2007 viestittäjät ovat selvästi tasaisempi kuin kollegat 16 vuotta sitten. Silloin joukkueessa oli kaksi 11,6:n menijää (Pirttimaa ja Salmela), nyt Mannisen takana kaikki pystyvät sunnilleen 11,5-vauhtiin.

Muu joukkue on harjoitellut Osakassa tiiviisti vaihtoja, ja Manninen liittyi joukkoon maanantaina, kun hänen urakkansa satasella katkesi toisissa alkuerissä nolosti kahteen varaslähtöön.Manninen vakuuttaa, että satasen epäonni vain poikii lisää juoksuhaluja ja nälkää viikonlopun viestiin.

- Onneksi on viesti! Siinä pitää päästä juoksemaan finaalissa, Manninen sanoi satasen jälkeen.

- Tämä Osakan rata on kuin kumimatolla pomppisi. Siihen verrattuna Bangkok oli kuin suossa olisi tarponut, Manninen kuvailee.

Bangkok vielä kuumempi

Voitokkaasta viestistä Universiadeissa jäi koko joukkueelle hyvä fiilis päälle. Eikä Osakassa monia uuvuttava hellekään vaivaa.

- Siihen on jo tottunut. Osakassahan on vain 35 astetta, Bangkokissa oli lähemmäs 40.

Mannisen uran tähtihetki ennen Osakaa on vuodelta 2001, jolloin hän ylsi välieriin ja oli kolmanneksi paras eurooppalainen. Noina aikoina hän juoksi viestissä yleensä alkupään osuuksia.

- Toivottavasti tämä nyt ei ole mitenkään merkki vanhenemisesta, että siirryn koko ajan kohti loppua, sanoo nyt ankkurina juokseva Manninen.

- Pettymys henkilökohtaisessa kisassa aiheutti nyt sen, että haluan aivan hirveästi päästä loppusuoralle kilpailemaan tosipaikassa maailman parhaiden kanssa.