Kimi pannaan verolle - Urheilu - Ilta-Sanomat

Kimi pannaan verolle

IS Urheilu kirjoitti ensimmäisen kerran jo syyskuussa 2004 sveitsiläisviranomaisten tulkinnasta, jonka mukaan Kimi Räikkönen ja muut maassa asuvat formulatähdet ovat statukseltaan työttömiä. Tulkinta perustuu ratakilpailut kieltävään lakiin.

7.6.2007 6:56

Sveitsiläislogiikan mukaan F1-starat eivät voi harjoittaa ammattiaan alppimaassa ja ovat siksi rinnastettavissa työttömiin. Näin heidän miljoonapalkoistaan ei myöskään peritä veroa.

Mutta tuli aika, jolloin kaikki oli verolle pantava.

F1-osakilpailun Sveitsiin haluavat lobbarit ovat jo parin vuoden ajan pyrkineet kaatamaan vanhan lain, joka aikanaan säädettiin vuonna 1955 Le Mansin 82 kuolonuhria vaatineen onnettomuuden jälkeen. Tiistaina Sveitsin kansallisvaltuusto (Nationalrat) puolsi äänin 97-77 lain kumoamista. Päätös käsitellään pian vielä kaupunkivaltuustossa ja on sen jälkeen lainvoimainen.

- Ulkomaiset kilpa-ajajat eivät ole tuon päätöksen jälkeen enää työttömiä, Rosemarie Moser Sveitsin verohallinnosta vahvisti saksalaiselle Kölner Express -lehdelle.

- Jokainen vuosittain vähintään 30 päivää Sveitsissä asuva F1-kuljettaja on tämän jälkeen maassamme verovelvollinen, Moser jatkoi.

Vanha laki on mahdollistanut formula ykkösten kuskeille valtavat verosäästöt. Esimerkiksi seitsenkertainen maailmanmestari Michael Schumacher maksoi ajajauransa aikana veroa vuosittain ainoastaan 450000 euroa. Pikkusumma miehelle, jonka vuositienesteiksi arvioitiin yli 100 miljoonaa euroa.

Nykyään Schumi maksaa neuvonantajatyöstään normaalit verot, mutta Räikkösen lisäksi myös muun muassa Fernando Alonso, Felipe Massa ja Nick Heidfeld ovat hyötyneet sveitsiläisestä veroparatiisista.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?