FIS palaa Mika Myllylän tapaukseen keväällä

Julkaistu:

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ei toistaiseksi puutu ex-hiihtäjä Mika Myllylän tunnustukseen epo-hormonin käytöstä.

Myllylä avautui epon käytöstään viime huhtikuussa keskusrikospoliisin kuulustelussa, mutta hänen dopingrikkeensä tuli julkisuuteen tiistaina.

FIS:n pääsihteeri Sarah Lewis kertoi STT:lle keskiviikkona sähköpostitse, että FIS kaipaa virallista tietoa Suomen hiihtoliitolta ennen asian käsittelyä.

- Wadan antidopingsäännöstössä on kahdeksan vuoden vanhenemisaika. Todennäköisesti tämä asia viittaa kuitenkin aikaan, jolloin säännöstö ei ollut voimassa, Lewis muistutti.

Lewisin mielestä Myllylän vuosien takaisen tapauksen käsittelyllä ei ole kiire. FIS haluaa sitä ennen viedä Vancouverin olympialaiset ja maailmancupit kunnialla läpi.

Myös kotimaiset antidopingviranomaiset odottavat tietojen täsmentymistä, sillä Myllylä ei kuulustelussa valottanut epon käytön ajankohtaa. Aktiivisesti tietoa ei haeta, eikä esimerkiksi Suomen antidopingtoimikunta ADT aio aloittaa asiasta omaa selvitystä.

Antidopingvalvonnan kannalta on yhdentekevää, jääkö dopingrikkomuksesta kiinni poliisitutkinnan yhteydessä vai testissä. ADT:n pääsihteeri Pirjo Ruudun mukaan riittää, että tieto on saatu luotettavasta lähteestä.

Tallberg kaipasi aikalisää

Myllylän uran huippuhetket olivat 1990-luvun lopussa, ja vielä 2001 MM-kotikisoissa Lahdessa hänen oli määrä menestyä. Mitalijuhlat vaihtuivat silloin kuitenkin dopingkäryyn Hemohes-plasmanlaajentajasta. Niistä saamansa kilpailukiellon jälkeen Myllylä palasi kilpaladuille, mutta vain kotimaassa.

Myllylä voitti urallaan yhdeksän MM-mitalin lisäksi kuusi olympiamitalia. Niiden kohtalo on Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n käsissä. KOK:n suomalaisjäsen Peter Tallberg ei kuitenkaan usko, että Myllylän asia tulee esille KOK:ssa.

- Ottaisin tämän asian kanssa rauhallisesti, Tallberg sanoi ja arvioi, että asiaan saadaan lisäselvyyttä Vancouverissa, jossa KOK:n kokoukset alkavat maanantaina.

Järjestöille on juridisesti kiperä paikka riisua urheilija takautuvasti mitaleista, olkoonkin, että tämä on tunnustanut käyttäneensä kiellettyjä aineita. Tavatonta mitalien uusjako ei ole, sillä esimerkiksi pikajuoksija Marion Jones menetti Sydneyn mitalinsa, koska Balco-laboratorion dopingskandaalin tutkinta vei myös Jonesin jäljille.