Moukarin ME-nainen kärysi? - Urheilu - Ilta-Sanomat

Moukarin ME-nainen kärysi?

Naisten moukarinheiton ME-nainen Tatjana Lysenko on antanut positiivisen dopingnäytteen, internetsivusto Gazeta.ru kertoi perjantaina. Internetsivusto lainasi uutisessaan Ves Sport -julkaisua, jonka mukaan Lysenkon 9. toukokuuta antamasta näytteestä löytyi antiestrogeenisesti vaikuttavaa ainetta, joka ei kuitenkaan ole kansainvälisen antidopingtoimikunta Wadan kiellettyjen aineiden listalla.

20.7.2007 17:32

- Jos löydetty aine on selkeästi antiestrogeeninen, niin se kuuluu listalle. Vaikka sitä nimenomaista ainetta ei olisikaan mainittu, Wadan listalta löytyy maininta "muista vastaavista aineista". Näillä perusteilla kilpailukieltoa voidaan ilman muuta langettaa, Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtajaTimo Seppälä kertoi.

Wada ei ole virallisesti julkaissut A-näytteen tulosta, mutta Lysenkoa ja tämän valmentaja Nikolai Beloborodovia on informoitu asiasta.

- Olemme sokissa, Beloborodov kommentoi Sovetskij Sport -lehdelle.

- Ehkä (näytteestä) löytyi keinotekoista väriainetta, jota nykyään on missä tahansa juomassa, hän sanoi.

Seppälän mukaan antiestrogeenien käyttäminen on aina tietoista.

- Ne ovat synteettisiä aineita eli niitä ei voi vahingossa saada mistään, hän kertoi.- Antiestrogeenit ovat varmasti vaatimattomia dopingaineita tehoiltaan varsinkin naisille. Niitä käytetään silloin kun anabolisia steroideja väärinkäytetään. Antiestrogeeneillä ei varsinaisesti peitetä anabolisten steroidien käyttöä, vaan hoidetaan niiden haittavaikutuksia, Seppälä jatkoi.

Venäjän yleisurheiluliitto ja maan antidopingvirasto eivät suostuneet kertomaan asiasta enempää, mutteivät myöskään kiistäneet käryä.

Lysenko antoi positiivisen näytteen Moskovassa, minkä jälkeen hän matkusti Qatarin Dohaan kilpailuihin. Kaiken kaikkiaan Lysenko on kilpaillut viisi kertaa positiivisen näytteen antamisen jälkeen. Venäjän yleisurheiluliitto sai tiedon kärystä 13. heinäkuuta.

Lysenko, 23, on viime vuosina parantanut ME-lukemia tiuhaa tahtiin. Vuonna 2005 hän heitti 77,06 ja seuraavana vuonna 77,80. Voimassaolevan ennätyksen 78,61 hän heitti 26. toukokuuta, eli vasta sen jälkeen kun oli antanut positiivisen dopingnäytteen.

Venäläisheittäjä oli vuoden 2005 Helsingin MM-kisoissa kolmas ja voitti viime kesänä Euroopan mestaruuden Göteborgissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?