Lance Armstrong: Ympäriajoni on ohi - Urheilu - Ilta-Sanomat

Lance Armstrong: Ympäriajoni on ohi

Maantiepyöräilyn kuninkuuskisan Ranskan ympäriajon seitsenkertainen voittaja Lance Armstrong kärsi kahdesta kolarista ja putosi tämän vuoden Tour de Francen voittotaistosta jo kisan kahdeksannella etapilla.

11.7.2010 20:23

Ranskan Alpeilla poljetun 189 kilometrin vuoristoetapin voittoon rutisti hienosti Luxemburgin Andy Schleck, ja kokonaiskisan johtajan keltaisen paidan otti Australian Cadel Evans.

Armstrong hävisi Schleckille 11.45 minuuttia, ja kokonaistilanteessa hän romahti 39. sijalle yli 13 minuutin päähän kärjestä.

- Ympäriajoni on ohi. Pysyn kuitenkin mukana, ja nautin. Yritän tukea joukkuettani, joten en valita, 38-vuotias amerikkalainen totesi puhkuttuaan maaliin Avoriazin laskettelukeskukseen.

Armstrong kaatui ensimmäisen kerran pian lähdön jälkeen, ja toisen kerran lähestyttäessä Ramaz-vuoren kovaa nousua. Ei ollutkaan ihme, että hän hyytyi pahasti tuossa tämän vuoden Tourin ensimmäisessä isossa vuorinousussa.

- Päiväni oli vaikea, todella vaikea. Alussa tuntui hyvältä, mutta sitten tuli käännös ennen Ramazia. Lipsautin polkimelta, ja seuraavaksi kierin jo maassa 60 kilometrin tuntivauhdilla.

Kuningas on siis lopullisesti syrjäytetty valtaistuimelta, johon yhtenä paikkaa hamuaa 25-vuotias Schleck. Uran ensimmäinen Tour-etappivoitto tuli hienolla nykäisyllä päätösnousussa ja kirivoitolla espanjalaisesta Samuel Sanchezista loppumetreillä. Kaksikkoa seurannut yhdeksän ajajan joukko, mukanaan Evans ja Tourin ykkössuosikki Alberto Contador, tuli maaliin kymmenen sekuntia myöhemmin.

Kokonaiskisassa Evansin johto Schleckiin on 20 sekuntia ja Contadoriin minuutti ja yksi sekunti.

Maanantaina ajajat pitävät lepopäivän. Voimia tarvitaan tiistaina, kun edessä on kisan kovin alppietappi. Reiluun 200 kilometriin mahtuu neljä isoa nousua ja yhteensä 66 kilometriä ylöspäin kiipeämistä. Noista kilometreistä peräti 25,5 kilometriä riuhdotaan ylös Madeleine-vuorta, jonka huipulta on vielä 32 kilometriä pääosin huimaa laskua maaliin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?