Toni, Anton

Urheilu

Urheilutiedon SM-kisat jatkuvat - testaa oma tietämyksesi!

Julkaistu:

IS Urheilu jatkaa lukijoidensa urheilutietämyksen testaamista. Painetussa lehdessä julkaistiin tänään Urheilutiedon SM-kisojen kansallisten kysymysten toinen osa.

Helppoja nämä eivät ole, mutta eivät aivan mahdottomiakaan. Pienenä mittarina kerrottakoon, että viime lauantaina järjestetyt kisat vieneen Timo Toivosen pistemäärä oli 59,25.

Kisan 30 ensimmäistä kysymystä löytyvät eilisestä lehdestä ja Ilta-Sanomien netistä (linkkinä tässä alla).

Nyt IS julkaisee osan 2 kysymykset myös netissä. Vastaukset löydät sivun alaosassa olevasta linkistä.

Tässä vaiheessa kysymykset koskevat siis vain suomalaista urheilua. Kansainvälisen osuuden 40 kysymystä julkaistaan myöhemmin.

Tässä 30 uutta SM-tason kiperää kysymystä, olkaa hyvät!

31. Minkä urheilumuodon ensimmäinen TUL:n edustajana Suomen mestaruuden voittanut urheilija on ollut Olavi Mannonen?

32. Kuka

a) Helsingin Sanomien entinen urheilutoimittaja on kirjoittanut dekkareita, joiden päähenkilö on ollut Viktor Kärppä, ja saanut Vuoden johtolanka -palkinnon 2006

b) Yleisradion entinen urheilutoimittaja on kirjoittanut sotakirjan Kaukopartio Vertti - partionjohtajan painajainen (2009)?

33. Mikä on nykyiseltä nimeltään

a) autourheilulaji, joka oli ennen vuotta 1988 nimeltään maastoajo

b) moottoripyöräilylaji, jonka aiempiin nimiin on kuulunut maantieajo?

34. Montako muiden lajien kuin pohjoismaisten hiihtolajien ja pikaluistelun virallista kultamitalia suomalaiset ovat saavuttaneet talviolympialaisissa vuodesta 1924 alkaen?

35. Minkä urheilumuodon SM-mitalisti on tohtoriksi 1993 väitellyt ja Perun katolisen yliopiston kunniaprofessorin arvon 2009 saanut Helsingin yliopiston oikeuslääketieteellisen laitoksen tutkija Antti Sajantila?

36. Kuka suomalainen

a) yleisurheilija jäi vuoden 2009 MM-kisoissa Berliinissä parhaallakin suorituksellaan tulokseen, joka oli huonompi kuin saman lajin ja saman sukupuolen kultatulos Berliinin olympialaisissa 1936

b) naisyleisurheilija teki moukarinheittäjä Merja Korpelan lisäksi vuoden 2009 MM-kisoissa Berliinissä tuloksen, joka oli parempi kuin saman lajin miesten olympiakultatulos 1936?

37. Mikä miesten jalkapallossa MM-kultaa voittanut maa ei ole kohdannut Suomea saman lajin ja saman sukupuolen A-maaotteluissa?

38.* Minkä urheilumuodon suomalaisen erikoisliiton tähän asti ainoa naispuolinen puheenjohtaja on ollut

a) Kirre Palmi

b) Helena Walldén?

39. Mikä lempinimi on yhdistänyt moottoripyöräilyssä kolme SM-kultaa 1951-53 ajanutta Olli Riekkiä ja 400 metrin juoksun SE:n omistajaa Markku Kukkoahoa?

40. Missä urheilussa poikien sarjoja ovat olleet sääsket, ampiaiset, oravat, kärpät ja ilvekset sekä tyttöjen sarjoja peipot ja pääskyt?

41. Minkä urheilumuodon Suomeen tulleista maailmanmestaruuksista ensimmäiset on voitettu Ruotsissa 1961 ja viimeisin Sloveniassa 2001?

42. Kuka jääkiekon SM-liigassa erotettu päävalmentaja on otettu takaisin samalle paikalle erottajaseuraan jo saman kauden aikana?

43. Mikä on nimeltään kesästä 1985 alkaen vuosittain järjestetty vesiliikuntatapahtuma, jossa kahdella ensimmäisellä kerralla lähtöpaikkana oli Iisalmi ja maalipaikkana Kotka?

44. Kenen ensi sijassa muista kuin kilpaurheiluansioistaan tunnetun suomalaisen olympiaurheilijan maisterintutkinnon lopputyö vuonna 1912 oli nimeltään Urheilevat ylioppilaat opintojen harjoittajina?

45. Kuka

a) edesmennyt Ilta-Sanomien pitkäaikainen urheilutoimittaja oli 1900-luvulla pääministerinä ja presidenttinä toimineen henkilön vävy

b) oli a-kohdan henkilön appi?

46. Kenellä suomalaisella olympiaurheilijalla sekä alkuperäisen sukunimen että kisaedustuksen aikana käytössä olleen sukunimen alku on olympialaisissa kilpaillun urheilumuodon suomenkielinen nimi?

47. Mikä ensi sijassa muun maan kuin Suomen yhteydessä tunnetuksi tullut kirjainlyhenne on ollut nimenä sekä porvoolaisella miesten salibandyliigassa kaudella 1994/95 pelanneella seuralla että kärsämäkeläisellä miesten rullakiekkoliigassa kaudella 2009 pelanneella seuralla?

48. Missä urheilumuodossa edusti Suomea olympialaisissa Emil Nässling, joka oli tehnyt keihäänheitossa epävirallisen ME:n 38,75 vuonna 1891?

49. Minkä naisten jalkapallon SM-kultaa vieneen seuran nimenä on ollut suomenkielisestä evankelis-luterilaisesta almanakasta löytyvä miehen etunimi?

50. Missä urheilumuodossa ylsi työläisolympialaisten kärkikolmikkoon Ilmari Mäkelä, joka oli sanojensa mukaan ollut kieltolain aikana Turun kuuluisin pirtun salakuljettaja?

51. Kuka lempinimellä "Mogge" tunnettu olympiaurheilija oli ensimmäisten SM-nyrkkeilyjen kuuluttaja 1923?

52. Mikä oli Helsingin vuoden 1952 olympiahymnin sanoituskilpailussa vuonna 1951 paremmuusjärjestys kärkikolmikolle, jonka muodostivat aakkosjärjestyksessä Heikki Asunta, Toivo Lyy ja Niilo Partanen? Kohdasta ei jaeta osapisteitä vaan ainoastaan kokonainen piste täysin oikeasta järjestyksestä.

53. Kuka 2000-luvun kisaedustaja on virallisten pituustietojen perusteella Suomen kaikkien aikojen pisin

a) olympiaurheilija

b) naispuolinen olympiaurheilija?

54. Kenen sittemmin Rops'n Roll -kannustuslaulun levyttäneen Suomen Euroviisuedustajan nimi on synnyttänyt urheilutuloksen lempinimen?

55. Kuka olympiaurheilija ja EM-mitalisti on ollut Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajien toiminnanjohtaja vuoden 2010 alusta alkaen?

56. Kuka muun muassa autoilun ja ilmailun parissa toiminut suomalainen urheilujohtaja oli keskeisen hahmon pohjana elokuvissa Avskedet/Jäähyväiset (ruotsalais-suomalainen yhteistyöelokuva, 1981, tuotannossa mukana Ingmar Bergman, ohjaus Tuija-Maija Niskanen) ja Se alkoi omenasta (1962, ohjaus Teuvo Tulio)?

57.

a) Kuka on yltänyt sekä olympiavoittoon että Urheilutoimittajain Liiton valitsemaksi jonkin palloilun vuoden parhaaksi suomalaiseksi?

b) Minkä urheilumuodon edustajia ovat olleet kaikki kolme palloilusaavutustensa perusteella Urheilutoimittajain Liiton vuoden naisurheilijana palkitsemaa naista?

58. Ketkä talvisodassa 9.3.1940 kaatuneet veljekset: toinen SM-kultapainija, joka kaatui lähdettyään etsimään voimistelun SM-kultaa voittaneen veljensä ruumista? Veljeksistä riittää sukunimi.

59.

a) Kenestä suomalaisesta olympiavoittajasta oma lapsi on tehnyt kirjan, jonka nimi on sama kuin Six Ribbons -nimisen australialaisen tv-sarjan suomalainen nimi?

b) Kuka Jaakko Tepon laulun aiheeksikin päässeen televisioroolihahmon esittäjä on tehnyt suomeksi vuonna 1984 julkaistun liikuntaopaskirjan?

60. Kotimaisen osuuden loppukevennys:Kuka

a) suomalainen 1960-luvun olympiamitalisti oli luvannut kävellä kisoista kotiin, jos jää mitalitta

b) totesi a-kohdan henkilön olympiasuorituksen jälkeen: "Hyvä, ettei tullut enempää. Muuten olisi Mannerheimintietä pitänyt leventää..."?

VASTAUKSET LÖYDÄT TÄSTÄ ALTA

PISTEYTYS

Maksimipistemäärä on 1 per kysymys. Jos se sisältää kohdat a-b tai siinä tiedustellaan esim. kahta henkilöä, kumpikin osa antaa 0,5 pistettä; neljää henkilöä tms. vaativissa tehtävissä arvo on 0,25.

Näitä luetaan!
 1. 1

  Miehet yrittivät repiä pankkiautomaatin S-marketin seinästä kauhakuormaajalla – tässä tulos

 2. 2

  Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

 3. 3

  Nina Mikkonen avautuu viiltävistä kommenteista, joita aikuiset laukoivat hänen erityislapsestaan: ”Toivoisin hieman ymmärrystä”

 4. 4

  Tältä näyttää kiekkotähti Mikael Granlundin ja mallirakas Emmin ylellisessä Yhdysvaltojen-kodissa – vaaleita sävyjä ja upea kaupunkinäkymä

 5. 5

  Tyly havainto luotsivene­onnettomuuden tutkinnassa: Ohjaamosta oli mahdotonta pelastautua

 6. 6

  Nämä kuvat osoittavat, miten kaukana todellisuudesta Instagram-povipommit elävät – Irc-gallerian vanhat otokset naurattavat

 7. 7

  Suvi Pitkänen avautuu terveysongelmistaan: lihoi mysteerisairauden vuoksi yli 10 kiloa – epäilty aivokasvain paljastuikin aivan muuksi

 8. 8

  Sami Jauhojärvi palaa kilpaladuille jo tänään! Hiihtää yllättäen Lahdessa

 9. 9

  Oriolassa tapahtui inhimillinen virhe – väärennetyksi epäiltyä syöpälääkettä jaettiin sairaaloihin

 10. 10

  Kuljettajan mukaan länsimetro aiheuttaa yllättäviä oireita: ”Matkustamossa oksentelevat lapsetkin”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

 2. 2

  Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

 3. 3

  Kotiinsa kahlittujen 13 sisaruksen naapuri kertoo oudosta joulukoriste-episodista: ”Heistä näki että he olivat kauhuissaan”

 4. 4

  Ruotsista vyöryvä myräkkä iskee kohta Suomeen – katso kartalta minne lunta luvataan eniten

 5. 5

  Aamu-tv:n katsojat järkyttyivät hemmotellun teinin käytöksestä – 18-vuotias höylää surutta isiensä luottokorttia kymmenien tuhansien edestä

 6. 6

  Tom Jonesin 29-vuotias poika elää kodittomana kadulla – isä ei halua olla lapsensa kanssa missään tekemisissä: ”Lapsi ei ollut suunniteltu”

 7. 7

  Tämä testi todisti Trumpin sopivuuden presidentiksi – kokeile paljonko itse saisit!

 8. 8

  Petri, 30, painoi yli 130 kiloa – teki uudenvuodenkrapulassa päätöksen muutoksesta ja on nyt SM-tason juoksija

 9. 9

  Nämä kuvat osoittavat, miten kaukana todellisuudesta Instagram-povipommit elävät – Irc-gallerian vanhat otokset naurattavat

 10. 10

  Törkeän rikoksen valmistelusta syytetty poika vältti katsomasta äitiään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

 2. 2

  Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

 3. 3

  10 asiaa, jotka jokaisen pitäisi hävittää kodistaan heti

 4. 4

  Tyttö pakeni 13-vuotiaana pahamaineisesta Jumalan lapset -seksikultista – hirvittävät yksityiskohdat paljastuivat tv:ssä

 5. 5

  Kadonneen jäljillä: Oottin, 33, vuosien etsintä päättyi – Thaimaasta löytyneelle pikkuveljelle paljastui murheellinen totuus

 6. 6

  Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

 7. 7

  Anna-Leena Härkönen ärsyyntyi Teneriffan-lennollaan rasittavasta ilmiöstä koneen vessajonossa – oletko huomannut tällaista käytöstä?

 8. 8

  Muistatko vielä hittiyhtye Kwanin Marikon? Vaihtoi täysin alaa: tältä hän näyttää nyt!

 9. 9

  Hugh Hefnerin leski Crystal, 31, palasi julkisuuteen täysin muuttuneena – povipommityyli on nyt historiaa: elelee elatusmaksuilla

 10. 10

  37-vuotiaan laulajan vartalo muuttui kuin yhdessä yössä – otti vatsaansa proteiinipistoksia: Laihtui 12 kiloa saman tien

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Miehet yrittivät repiä pankkiautomaatin S-marketin seinästä kauhakuormaajalla – tässä tulos

 2. 2

  Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

 3. 3

  Nina Mikkonen avautuu viiltävistä kommenteista, joita aikuiset laukoivat hänen erityislapsestaan: ”Toivoisin hieman ymmärrystä”

 4. 4

  Tältä näyttää kiekkotähti Mikael Granlundin ja mallirakas Emmin ylellisessä Yhdysvaltojen-kodissa – vaaleita sävyjä ja upea kaupunkinäkymä

 5. 5

  Tyly havainto luotsivene­onnettomuuden tutkinnassa: Ohjaamosta oli mahdotonta pelastautua

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

 2. 2

  Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

 3. 3

  Kotiinsa kahlittujen 13 sisaruksen naapuri kertoo oudosta joulukoriste-episodista: ”Heistä näki että he olivat kauhuissaan”

 4. 4

  Ruotsista vyöryvä myräkkä iskee kohta Suomeen – katso kartalta minne lunta luvataan eniten

 5. 5

  Aamu-tv:n katsojat järkyttyivät hemmotellun teinin käytöksestä – 18-vuotias höylää surutta isiensä luottokorttia kymmenien tuhansien edestä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

 2. 2

  Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

 3. 3

  10 asiaa, jotka jokaisen pitäisi hävittää kodistaan heti

 4. 4

  Tyttö pakeni 13-vuotiaana pahamaineisesta Jumalan lapset -seksikultista – hirvittävät yksityiskohdat paljastuivat tv:ssä

 5. 5

  Kadonneen jäljillä: Oottin, 33, vuosien etsintä päättyi – Thaimaasta löytyneelle pikkuveljelle paljastui murheellinen totuus

 6. Näytä lisää