Leijonaprofiili: Jere Lehtinen - kahden suunnan kuningas

Julkaistu:

IS julkaisee olympialaisten aikana joka päivä kaksi tai kolme kappaletta vähän erilaisia pelaajaprofiileja Suomen olympiajoukkueen jääkiekkoilijoista. Kuvituksena on karikatyyri, joka aina paljastaa jotain oleellista urheilijasta.

Mukana on myös seuraa tätä -pointteja, joita kannattaa pitää silmällä pelejä katsellessa.

Pelaajaprofiili:

Jere Lehtinen, kolmen Selke Trophyn mies, on ainoa suomalaispelaaja, joka on voittanut NHL:ssä kolme henkilökohtaista palkintoa. No, Teemu Selänne on voittanut Calder ja Maurice Richard Trophyjen lisäksi Bill Masterton Memorial Trophyn, mutta jälkimmäinen on lähinnä kunnianosoitus urheiluhengestä ja omistautumisesta.

Selke Trophy sen sijaan kuuluu ns. kovien pokaalien joukkoon, Hartin, Norrisin ja Vezinan rinnalle, eikä sitäkään ole kolmesti koko NHL:n historiassa voittanut kuin kaksi muuta pelaajaa: Bob Gainey (neljästi) ja Guy Garbonneau.

Jere Lehtinen. Harvalla suomalaispelaajalla on NHL:ssä brändi. Lehtisellä on. Nimi tarkoittaa luotettavaa, tinkimätöntä kahteen suuntaan pelaamista ja erinomaista pelinlukua sekä suurinta mahdollista nöyryyttä joukkueen, viime kädessä lajin edessä.

Seuraaa tätä: Vaikka Lehtinen pelaajaprofiililtaan työteliäs kahden suunnan pelaaja, on hänellä erinomainen maalivainu. Lehtinen on tehnyt NHL:ssä seitsemästi yli 20 ja kahdesti yli 30 maalia. Hänellä on erittäin rivakka rannelaukaus, jolla olisi sivalleltu lukuisia 40 maalin kausia, jos Lehtinen olisi saanut pelata terveenä ja jos hän ei olisi niin kova puolustamaan.

Uraa ovat varjostaneet, kuten tälläkin kaudella lukuisat loukkaantumiset, mutta aina Lehtinen on puskenut itsensä takaisin pelikuntoon, koskaan valittamatta, koskaan periksi antamatta.

Dallasin historian yksi suurpelaajista on ollut tällä kaudella kummallisessa asemassa uuden valmentajan Marc Crawfordin alaisuudessa: Lehtinen on pelannut uransa pienimmät peliminuutit, mutta se ei tarkoita etteikö on olisi tismalleen sama pelaaja, jonka muistamme.

Seuraa tätä: Lehtinen ei ole koskaan unohtanut juuriaan, lähtenyt haihattelemaan. Katsokaa, mitä tapahtuu maalin jälkeen, kun hän tuulettaa: vasen käsi kiinni mailassa, lapa jäässä, oikea käsi vaatimattomasti taivasta kohti. Jotka muistavat Lehtisen Kiekko-Espoosta ennen aikaa TPS:ssa ja NHL:ssä, muistavat tuon "tuuletuksen".

Se oli silloin sellainen, se on edelleen. Sellainen on Jere Lehtinen.

Persoona:

Hiljainen, luotettava ja vaatimaton, kuten kentälläkin. Kolmen lapsen isä tykkää raskaasta hevi- ja metallimusiikista - hän on Tuska-festifaalien yksi suojelijoista - ja veneilystä. Viettää kesät Espoossa meren rannalla.