Amin Asikaisella onnistunut EM-leiri - Urheilu - Ilta-Sanomat

Amin Asikaisella onnistunut EM-leiri

Nyrkkeilijä Amin Asikaisen poikavuosien haave toteutuu ensi viikon perjantaina.

28.9.2006 18:28

- Minulla on jo pitkään ollut unelma puolustaa ammattinyrkkeilyn titteliä Suomessa, sanoi kuukauden kestäneen valmistautumisleirin Liikuntakeskus Pajulahdessa Nastolassa päättänyt Asikainen.

Hän valtasi keskisarjan Euroopan mestaruuden kesäkuussa tyrmäämällä saksalaisen Sebastian Sylvesterin Hannoverissa käydyssä ottelussa.

- Silloin tieto titteliotteluun pääsystä tuli nopeassa aikataulussa, joten valmistautuminen ei ollut paras mahdollinen. Nyt takana on ehjä reilun kuukauden kestänyt treenijakso. Aattopäivien viimeistely sujuu nopeutta herkistellen.

Tämän tason tapahtumia ei todellakaan ole kotimaassa kovin taajaan nähty. Edellisen kerran EM-tittelistä iskettiin Suomessa 39 vuotta sitten.

Silloin Suomen Ammattinyrkkeilyliiton nykyinen puheenjohtaja Pekka Kokkonen hävisi pisteillä italialaiselle Piero Del Papalle.

Saksalainen Sipos vastassa

Amin Asikainen puolustaa titteliään ensimmäisen kerran 12-eräisessä ottelussa saksalaista 31-vuotiasta Alexander Siposia vastaan. Hän on saksalaisen Sauerland-tallin nyrkkeilijä ja maailmanlaajuisesti tunnetun Ulli Wagnerin valmennettava.

Sipos on voittanut ammattilaisurallaan 17 ottelua, hävinnyt yhden ja kaksi on päättynyt ratkaisemattomaan. Hän on Euroopan mestarin 14. haastaja.

Asikaisen vastaava saldo on selkeä: hän on voittanut kaikki 18 otteluaan ja niistä 14 tyrmäyksellä.

Nyrkkeilijöiden tyylit ja ominaisuudet ovat tällä tasolla tiedossa.

- Hän on minua kaksi senttiä pitempi. Olen ilmeisesti nopeampi, mikä on etu. Olen hiukan katsellut Siposin otteita videolta. Niitä ei kuitenkaan pidä katsella liikaa, sillä takaraivoon voi jäädä asioita, jotka voivat häiritä ottelua. Videoiden tutkiminen on paremminkin valmentajan (Pekka Mäki) hommaa, arvioi Asikainen.

"Listat ovatlistoja"

Asikaisen hyvät otteet on huomattu myös korkeimmalla tasolla. Maailman arvostetuin nyrkkeilylehti The Ring arvostaa hänet kaikki liitot mukaan lukien tällä hetkellä maailmanmestari Jermain Taylorin seitsemänneksi haastajaksi.

- Listat ovat listoja ja ottelut ratkaistaan kehässä. Arvostus noin korkealta taholta tuli yllätyksenä. Nyt keskityn ensi perjantaihin, mutta tottakai mielessä välkkyy muutakin, pohti Asikainen.

Ottelu Käydään Helsingin Areenalla, jonne on jo nyt myyty ennakkoon yli 4 000 pääsylippua.

- Edellisessä EM-ottelussa paineet olivat vastustajalla. Nyt ne ovat minulla. Pyrin kääntämään ne edukseni, sillä viihdyn suuren katsomon edessä, Asikainen sanoi.

Ammattilaisillan ohjelmassa on kuusi ottelua. Myös Juho Tolppola joutuu kovaan testiin. Hän kohtaa Euroopan listalla yhdeksänneksi rankatun ranskalaisen Gabriel Mapoukan.

Tolppola on sijalla 15. Keski-Afrikan Tasavallassa syntynyt Mapouka on kokenut 37-vuotias nyrkkeilijä. Hän on voittanut urallaan 39 ottelua ja hävinnyt seitsemän.

Mapouka ei ole hävinnyt ainuttakaan ottelua ennen täyttä aikaa. Tolppola on hävinnyt 20:stä ammattilaisottelustaan vain kaksi.

(STT)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?