Mikaela Ingberg ylitti Pekingin A-rajan

rac

Julkaistu:

Keihäänheittäjä Mikaela Ingberg antoi Lapuan Eliittikisoissa vakuuttavan näytön siitä, että on pystynyt vammojen jälkeen palaamaan kohti takavuosien tasoaan. Ingberg kiskaisi naisten keihäskisan voittoon tuloksella 61,59, mikä on hänen paras noteerauksensa neljään vuoteen.

- Nyt ei ainakaan tarvitse valita kisoihin viimevuotisten tulosten perusteella, 33-vuotias vaasalainen hymyili onnistumiselleen.

Sunnuntain tulos ylitti Pekingin olympialaisten A-rajan (60,50) yli metrillä. Kun raja ylittyi jo kesäkuun alussa, Ingbergin asiat ovat terveyden osalta huomattavasti paremmin kuin muutamana viime kautena. Hän on saanut alle vaihteeksi täysipainoisen harjoituskauden, ja syksyllä 2005 leikattu olkapääkin alkaa hiljalleen vertyä entiseen liikelaajuuteen.

Ingberg on hakenut valmentajansa Tapio Korjuksen kanssa heittoon laajuutta muun muassa paiskomalla pitkiä heittoja Botnia-hallissa Vaasan kupeessa.

- Pitkissä heitoissa näkee tekniikan paremmin kuin pelkästään pressua vasten heittämällä. Tekniikassa on ollut harjoittelun pääpaino syksystä lähtien, Ingberg kertoi.

Lapuan tulos takasi Ingbergille paikan juhannuksena Portugalin Leiriassa kisattavaan Euroopan cupiin. Siellä on luvassa kova vastus, sillä mukana ovat muun muassa maailmantilaston kärkinainen, Tshekin Barbora Spotakova (69,15).

- Spotakova on tilastoissa viisi metriä muita edellä tällä kaudella. Euroopan cupissa kakkossija on hyvä tavoite, Ingberg mietti.

Miesten keihäässä kotikentällään kisannut Harri Haatainen nappasi voiton tuloksella 81,08. Toukokuun lopussa Kuortaneella ennätyksensä 87,33 heittänyt Antti Ruuskanen joutui tyytymään kakkossijaan saatuaan viimeisellään keihään lentämään 80,28:aan.

Kiekkoringissä Frantz Kruger petrasi kauden kärkitulostaan kaksi senttiä ja heitti toiseksi tuloksella 62,60. Hän harmitteli heiton ajoituksensa olevan pielessä, jolloin hän ei saa hyödynnettyä elämänsä parhaaksi kuvaamaansa kuntoa.

Lax kiritti Evilää

Miesten pituuskisassa Tommi Evilä sai venyä kauden parhaaseensa 797, että voittoa tavoitellut Petteri Lax taipui. Lax ponnisti viidennellä kierroksella tilastokelpoiseen tuuleen ennätystään sivuten 793, mutta Evilä venytti seuraavana hyppääjänä neljä senttiä pitemmälle.

Pekingin olympialaisten A-raja jäi Evilältä vielä kahdeksan sentin päähän.

- Hiukan tuli innostuttua liikaa, kun olot olivat niin hyvät. Rentous vähän hävisi, Evilä arvioi.

Seiväshypyssä Mikko Latvala taivutti kolmannellaan hienosti 563 ja nappasi päälleen Eliittikisojen pistekilpailun johtajan keltaisen paidan. Tulos toi Pekingin B-tulosrajan ja seitsemän vuoden takainen ennätys jäi vain kolmen sentin päähän. A-raja 570 oli sekin hakusessa, mutta vielä ei onnistunut.

- Myötätuulessa hyppääminen meni vähän puristamiseksi, ja tuli limboja, Latvala sanoi.

Lahtio hakee olympiapaikkaa

Juoksuradalla suomalaisten ilonaiheita olivat 800 metrillä voittoon kirinyt Mikko Lahtio ja satasella kaksi mainiota myötätuulijuoksua runtannut Joni Rautanen. Lahtio kellotti kahdella ratakierroksella 1.48,26 ja hakee kesän kuluessa tiukasti Pekingin B-tulosrajaa 1.47. Paras mahdollisuus hänellä on rajaan Euroopan cupissa, kunhan kisa ei mene siellä kyttäilyksi.

Pikamatkoilla liian kova myötätuuli esti monessa lajissa tilastokelpoiset lukemat. Rautanen osoitti silti satasella, että vauhti on siirtynyt talven 60 metrin kisoista myös ulkoratojen 100 metrille. Hän juoksi alkuerässä 2,2 metriä sekunnissa puhaltaneeseen myötäiseen 10,29 ja loppukilpailussa 10,31 (+2,3 m/s).

Naisten 100 metrin aidoissa Venäjän Julia Kondakova kellotti hienosti 12,91 (+2,2) ja Johanna Halkoahokin sai aitomisrytmiään kehittymään kesän ensimmäisistä juoksuista (13,41).