Kaksi olympiamitalia Pekingissä voittanut ampuja kärysi - Urheilu - Ilta-Sanomat

Kaksi olympiamitalia Pekingissä voittanut ampuja kärysi

Pekingin olympiakisoissa on paljastunut kaksi uutta dopingtapausta. Kärynneet ovat pohjoiskorealainen ampuja, kisoissa kaksi mitalia voittanut Kim Jong Su sekä vietnamilainen voimistelija Thi Ngan Thuong Do.

Kim Jong Su voitti kaksi olympiamitalia vilpillisin keinoin.­

15.8.2008 7:15 | Päivitetty 15.8.2008 8:11

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on potkaissut kärynneet ulos kisoista.

Ampuja Kim menettää 50 metrin pistoolikisan hopeansa sekä 10 metrin ilmapistoolin pronssinsa. Hänen näytteestään löytyi betasalpaaja propanololia. Tarkoituksena oli siis estää käsien tärinää.

KOK:n lääketieteellisen komitean puheenjohtaja Arne Ljungqvist tuomitsi Kimin syylliseksi "tarkoitukselliseen käyttöön", koska propanololi tuo erityistä etua ampujalle. Kimiä uhkaa kahden vuoden kilpailukielto.

50 metrin pistoolihopealle nousee Kiinan Tan Zongliang, Venäjän Vladimir Isakov saa pronssin. Ilmapistoolissa pronssille harppaa Yhdysvaltain Jason Turner.

Voimistelija Thi Ngan Thuong Don näytteestä paljastui nesteenpoistoon tarkoitettua furosemidia. Hänen dopingkäyttönsä ei juuri auttanut, sillä hän jäi viimeiseksi naisten permantokisassa. Ljungqvist ilmaisikin uskovansa, että Thi oli saanut yleistä lääkeainetta epähuomiossa.

- Tulkitsen niin, että tämä johtui luultavasti urheilijalle annetuista huonoista ohjeista. Hänellä ei ollut tietoa mitä vältellä ja mitä on sallittua ottaa, Ljungqvist sanoi.

Kimin ja Thin käryt ovat kisojen toinen ja kolmas. Ensimmäisen sai kokea espanjalainen pyöräilijä Maria Isabel Moreno, joka jäi kiinni epo-hormonista jo ennen kisasuoritustaan. KOK tekee Pekingissä ennätykselliset 4 500 dopingtestiä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?