Wilson Kirwa ei pelkää Pekingin ilmansaasteita - Urheilu - Ilta-Sanomat

Wilson Kirwa ei pelkää Pekingin ilmansaasteita

Kestävyysjuoksija Wilson Kirwa ei pelkää Pekingin olympialaisia varjostavaa huonoa ilmanlaatua. Maailman ykkösjuoksijoihin kuuluva Haile Gebrselassie kertoi pari päivää sitten IS Urheilun haastattelussa, että pelkää hapenotto-ongelmia olympialaisissa.

Wilson Kirwa osallistuu Amnesty Internationalin Pekingin-kampanjaan, jossa muistutetaan ihmisoikeuslupauksista.­

8.11.2007 14:28

- Suomessa on Olympiakomitean erikoislääkäreitä, jotka miettivät varmasti asioita. Lääkäreiltä ja asiantuntijoilta saa varmasti paljon vinkkejä.

- Kun olin vuonna 1998 Kuala Lumpurissa maailmancupissa, samaan aikaan oli pahoja metsäpaloja. Kuulin, kuinka Eurosportin selostaja sanoi, että ilman hengittäminen vastaa 100 tupakan polttamista. Kuitenkin kisoissa tuli erinomaisia tuloksia.

Jos Kirwa pääsee mukaan kisakoneeseen, hän näkee itsensä ratamatkoilla, joko 800 tai 1500 metrillä.

- Joka päivä, kun herään, mietin Pekingiä. Tähtään tähtiin, vaikken osuisikaan.

Olympialaisiin valmistautuminen on oma prosessina paikan päällä.

- Vaaditaan pitkä aika ilmastoon tottumiseen. Sitten kun tulee kotiin, näkee onko ilmasto vaikuttanut rasitukseen ja keuhkoihin. En ole huolestunut asiasta.

Satusetänäkin tunnettu Kirwa osallistui tänään ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tilaisuuteen, jossa kampanjoitiin Kiinan ihmisoikeuslupauksista. Samalla järjestö oli teettänyt Peking-vaatteet, joista vastaa helsinkiläinen Hahmo Design.

Kampanjalla haluttiin kiinnittä huomiota neljään asiaan: Kiinan maailman suurimpaan määrään kuolemanrangaistuksia, hallinnollisiin pidätyksiin, ihmisoikeuspuolustajien kohteluun ja lehdistön/internetin vapauteen.

- Uskon, että jonakin päivänä Kiinassa asioihin tulee muutos. On muutospakko.

- Urheilutaustaisena ymmärtää, että urheilun pitäisi yhdistää ihmisiä. Se on Olympialiikkeen lähtökohtakin, Peking-paitaan ja -huppariin pukeutunut Kirwa kommentoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?