Minkä ihmeen takia kukaan haluaa vapaaehtoiseksi? - Urheilu - Ilta-Sanomat

Minkä ihmeen takia kukaan haluaa vapaaehtoiseksi?

Otsikon esittämää kysymystä tuli kyllä mietittyä viime yönä pariinkin otteeseen. Ensimmäisen kerran koko touhun järjettömyys tuli mieleen katsellessani maastopukuisia inttipoikia, jotka istuivat kaatosateessa telttatuoleillaan ja tuijottivat silmä kovana verkkoaidan toiselle puolelle läpimärän metsän pimentoon. Tosin en tiedä kuinka vapaaehtoisesti he siellä kyyköttävät...

7.8.2005 23:55

Ihmismieli on kummallinen. Kun istuu aamuyöllä kisakylän asuntolan aulassa silmät ristissä ilman mitään ihmisjärjellistä tekemistä, sitä kyseenalaistaa helposti isompiakin asioita kuin talkootyön merkityksen. Hyvin nukutun päivän jälkeen sitä kuitenkin kummasti löytää uuden näkökulman asiaan.

Pienenä suuri unelmani oli olympiakullan voittaminen. Iän ja järjen karttuessa elämän realiteetit iskivät vasten kasvoja, ja ymmärsin lahjojeni rajallisuuden. Kun ihminen on niin sanotusti loistava vauhdittoman satasen menijä, on vapaaehtoisena toimiminen se tasan ainut mahdollisuus päästä ikinä katsomoa lähemmäs arvokisoja ja huippu-urheilijoita. Lisäksi tässä pääsee mukavasti seuraamaan tapahtumia kulissien takaa, ja vaikuttamaan kisojen onnistuneeseen toteuttamiseen.

MM-kisojen kokoluokkaa olevaa tapahtumaa olisi tyystin mahdotonta järjestää ilman niitä tuhansia ihmisiä, jotka vapaaehtoisiksi ilmoittautuivat. Nämä pyyteettömät sielut tuhlaavat kallisarvoisia kesälomapäiviään valvoessaan maratonreitin turvallisuutta, täyttäessään urheilijoiden kummallisimmatkin toiveet ja oikut, harjatessaan moukaririnkiä... Tehtävälista on loputon, palkka olematon.

Siis rahapalkka on olematon. Ainutlaatuisten ja korvaamattomien kokemusten lista sen sijaan on yhtä loputon kuin tehtävälistakin. Tuskinpa minäkään jatkossa kaivan Asafa Powellin laukkua ja uhkaan vain puolileikilläni mitä karmeimmilla kostotoimenpiteillä, mikäli hän ei heti palauta ryöstämiään tupakoitani. Tai kuuntele hampaat vihloen Shawn Crawfordin "laulua". Tai opasta John Godinaa kulkemaan kisakylässä. Tai saa kahta kosintaa ja kutsua yksityiselle saarelle Karibianmerelle. Kaikki edellämainittu reilun vuorokauden sisällä.

Ja kisat jatkuvat vielä viikon...

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?