Suomi yrittää palata mitalikantaan joukkuevoimistelussa - Urheilu - Ilta-Sanomat

Suomi yrittää palata mitalikantaan joukkuevoimistelussa

Vartaloliikkeet ovat suomalaisten vahvuus joukkuevoimistelun kansainvälisillä areenoilla. Niiden hallinnan avulla suomalaiset ovat voittaneet viisi mestaruutta lajin kahdeksanvuotisen MM-kisahistorian aikana.

11.6.2008 10:39

- Lajin sääntöihin on vuosien varrella tullut tarkennuksia. Lajista ei haluta akrobatiaa eikä cheerleeadingia, sanoo Olarin Voimistelijoiden Ampeerit-joukkuetta valmentava Liisa Loikas, joka on itse ollut voittamassa kolmea MM-kultaa.

Esimerkiksi virolainen Janika kokeili tämän kauden maailmancupissa uutta nostoa, mutta poisti sen ohjelmastaan, koska tuomarit pitivät sitä lajiin sopimattomana. Venäläiset puolestaan jylläävät hypyillään ja pirueteillaan, mutta jäävät vartaloliikkeissä suomalaisista.

Joukkuevoimistelun tämän vuoden maailmanmestaruudet ovat jaossa ensi kertaa Euroopan ulkopuolella, Kanadan Torontossa lauantaina. Suomea edustaa kolme espoolaisjoukkuetta, Ampeerien lisäksi Olarin Voimistelijoiden Deltat ja Tapiolan Voimistelijoiden Elegia.

MM-kisoihin osallistuu 27 joukkuetta 13 maasta. Ne kisaavat perjantaina alkukilpailussa, jonka kymmenen parasta jatkaa lauantain loppukilpailuun. Suomalaisista ykkössuosikki on Deltat, joka hakee parannusta viime vuoden neljänteen sijaan. Vuosi sitten suomalaiset jäivät ensi kertaa MM-historiassa ilman mitalia, mutta Torontossa on määrä palata mitalikantaan.

Valmentaja Anneli Laine-Näätänen luotsasi Olarin Dynamot neljään kultaan 2002-2004 ja 2006. Nyt hän hakee menestystä Deltojen kanssa ja on menossa suojatteineen kohti mitalia. Mestarisuosikin asemaa alleviivaa toukokuussa Espanjassa kisattu maailmancup. Vaikka Deltoille tuli siellä iso epäonnistuminen, taito ja mustalaisteemaan tehty ohjelma toivat voiton.

Valmentajaa ei haittaa edes se, että puolet joukkueesta on ollut flunssassa viimeistelyharjoitusten ajan.

- Se on hyvä vaan. Nyt on pakko puristaa, tinkimättömyydestään tunnettu Laine-Näätänen sanoo.

Ampeerit voitti viime vuonna juniorien MM-kultaa. Se ja Elegia tavoittelevat Torontossa pääsyä finaaliin. Jo etukäteen on kuitenkin varmaa, että finaalissa nähdään maksimissaan kaksi suomalaisjoukkuetta. Loppukilpailussa on kahden joukkueen maakiintiö.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?