MAINOS


ILMOITUS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat ilmoittajan mainosaineistoa
MAINOS

Tutkimus: Puoli miljoonaa suomalaista nukkuu pilaantuneella patjalla

Julkaistu:

ILMOITUS Jopa puoli miljoonaa suomalaista nukkuu liian vanhalla tai pilaantuneella patjalla.
Jopa puoli miljoonaa suomalaista nukkuu liian vanhalla tai pilaantuneella patjalla. Tämä käy ilmi Unikulman teettämästä ja Sales Questor Oy:n toteuttamasta tutkimuksesta, johon vastasi yhteensä yli tuhat suomalaista.

- Vanhakaan patja ei ole käyttökelvoton, jos sitä on säilytetty hyvin ja puhdistettu huolellisesti. Eri asia on kuitenkin, jos patja on vaurioitunut tai siinä on likaa, pölypunkkeja ja jopa hometta, toteaa Sisäilmayhdistyksen sisäilmaneuvoja Aila Laine-Sarkkinen.

- Karseassa kunnossa oleva patja näyttää ja haisee epämiellyttävältä eikä sitä pidä käyttää, vaan se pitää hävittää.

Ilmastointia ja siivousta


Laine-Sarkkinen on itse altistunut homeelle 1980-luvun alussa ja sairastunut eliniäkseen kosteusvaurioiden vuoksi. Ensimmäisiä oireita ovat yleensä nenän tukkoisuus ja nenäverenvuoto sekä iho- ja silmäoireet.

Nukkumisen terveellisyyttä voi parantaa kahdella tavalla: makuuhuoneiden riittävällä ilmanvaihdolla sekä säännöllisellä siivoamisella.

- Sekä makuuhuoneessa että muissa huoneissa pitää olla toimiva ilmanvaihto, jotta emme hengitä edestakaisin samoja ilmassa olevia roskia ja hiukkasia. Myös korvausilmaventtiilien tai IV- koneiden suodattimien puhtaudesta pitää huolehtia etenkin katu- ja siitepölykaudella, Laine-Sarkkinen muistuttaa.

- Makuuhuoneessa pitää myös siivota vähintään kerran viikossa. Imuroi vuode ja patja säännöllisesti, tuuleta patjaa ja vaihda se jo ennen kuin siinä on kuoppa johon aina putoat. Älä vie patjaasi ulos siitepölyjen aikaan, sillä saatat pilata hyvänkin patjan.

Nukkuja pilaa patjansa itse


Patja pölyyntyy, nuhraantuu, ummehtuu, väsyy ja latistuu vanhetessaan, mutta sen rapistumista voidaan hidastaa oikeanlaisella hoidolla. Kun patja on hyvin huollettu, sen parasta ennen -päiväys siintää vasta kymmenen vuoden päässä ostamisesta.

- Jos patjaa ei ole huollettu tai siihen on jo tullut näkyviä kosteusvaurioita tai homepilkkuja, sitä ei voi enää siivota kuntoon, Unikulman asiantuntija Mika Laine toteaa.

- Hygieniaa voi tietyiltä osin parantaa esimerkiksi tamppari-imurilla, joka imee rasvaa patjasta, mutta ei siitä enää hyväkuntoista tule.

Mistä vaurioita sitten syntyy patjaan, jos vain nätisti nukutaan eikä esimerkiksi vahingossa loiskuteta iltateetä vuoteeseen? Laine muistuttaa, että useimmiten patjan huonon kunnon syypää on nukkuja itse.

- Aikuisesta ihmisestä voi irrota vuoden aikana jopa kilo rasvaa ja kuollutta ihosolukkoa pelkästään pään alueelta. Patjaan kertyvä rasva ja kosteus saattavat jopa homehtua.

- Iho ja pöly toimivat pölypunkkien ravintona. Jos patjaa ei ole viiteen vuoteen huollettu, tai se on ollut kosteusvaurioisessa asunnossa tai se on säilytetty kosteassa ja väärin on syytä hankkia uusi patja, peitto ja tyyny, Laine neuvoo.

Unikulma on toiminut paremman unen asialla jo 30 vuotta. Unikulma kehittää, valmistaa ja myy yksilöllisiä sekä terveellisiä hyvän unen ratkaisuja. Ammattitaitoinen henkilökunta koostuu fysioterapeuteista sekä ergonomiasuunnittelijoista.

ILMOITUS
MAINOS
Lue myös:

MAINOS