Venäjän tv:ssä käytiin erikoinen keskustelu Suomen Nato-jäsenyydestä – ”Meidän on vapautettava veljelliset suomalaiset”

Venäläinen politiikantutkija arvioi Suomen olevan virallisesti Naton jäsen ”niinkin aikaisin kuin tänä kesänä”.

Suomen Nato-jäsenyysprosessista keskusteltiin Venäjän valtion Rossija 1 -kanavan erikoislähetyksessä.

Suomen Nato-jäsenyys­prosessin eteneminen on noussut puheenaiheeksi Venäjän valtion Rossija 1 -kanavan erikois­lähetyksessä nähdyssä keskustelussa.

Ohjelmasta on jakanut katkelman Twitterissä Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Herashtshenko, joka on myös kääntänyt venäläisten propaganda­hahmojen käymän keskustelun englanniksi.

Aluksi keskustelijat käsittelevät sitä, kuinka Suomi on saanut Nato-jäsenyydelleen ratifioinnin sekä Unkarilta että Turkilta. Politiikan tutkija Dmitri Abzalov arvioi Suomen olevan sotilasliiton jäsen ”niinkin aikaisin kuin tänä kesänä”.

– Joten se ei ole meidän kontrollissamme, keskustelua vetävä toimittaja Olga Skabajeva toteaa Herashtshenkon käännöksen mukaan.

– Meidän historiallinen alueemme, jonkun keskustelijoista kuullaan sanovan taustalla.

– Meidän on vapautettava veljelliset suomalaiset, Skabajeva sanoo.

Lue lisää: Kommentti: Venäjän tv-propagandan karmeutta ei tajua ennen kuin sen näkee ja kuulee itse – mutta onneksi on Julia Davis

Abzalov toppuuttelee Skabajevaa hieman sanomalla, että ennen suomalaisia olisi ”vapautettava kaikki muu”. Hän tarkentaa tämän tapahtuvan ”osana erityis­sotilas­operaatiota”.

– Ongelma on, jos he tulevat tänne..., Abzalov sanoo.

Joskin hän huomauttaa, ettei näe tämän tapahtuvan ”meidän elinaikanamme”.

– Suuria suunnitelmia. Onnea matkaan, Skabajeva toivottaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kuvan näkyessä taustalla.

Abzalovin mukaan kaikki tulee kuitenkin tehdyksi. Seuraavaksi keskustelijat pohtivat sitä, onnistuuko Venäjä myös Suomen suhteen.

– Tulemme näkemään, Skabajeva sanoo.

– Ei ole tarvetta nähdä, joku keskustelijoista vastaa naurahtaen.

Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden torstaina viimeisenä sotilasliiton jäsenmaana. Myös presidentti Recep Tayyip Erdogan on vahvistanut ratifioinnin allekirjoituksellaan.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Suomi on sotilasliiton virallinen jäsen ”lähipäivinä”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?