Silja Europa on yksi maailman suurimmista risteilyaluksista, ja normaalisti se pystyy kantamaan 3 000 risteilymatkustajaa. Viimeisen puolen vuoden ajan se on kuitenkin ollut poissa risteilykäytöstä. Tätä nykyä Hollantiin Amsterdamin liepeille ankkuroidulla aluksella asuu 900 turvapaikanhakijaa.
Britannian yleisradioyhtiö BBC on tutustunut vastaanottokeskukseksi muutetun risteilyaluksen arkeen. Hollanti on vuokrannut aluksen tähän käyttöön, koska maan vastaanottokeskukset ovat niin täynnä, ettei niistä löydy enää yösijaa turvapaikanhakijoille. BBC:n mukaan Britanniassa harkitaan nyt vastaavanlaista ratkaisua turvapaikanhakijoiden majoittamiseksi.
– Viihdyn täällä. Muilla leireillä jouduimme jakamaan huoneen neljän tai viiden ihmisen kanssa, eikä ole helppoa elää niin. Täällä meillä on oma huone, sanoo BBC:lle Zara, joka kertoo paenneensa Tshadista sen jälkeen, kun hänen ensimmäinen miehensä yritti tappaa hänet.
Syyriasta, Pakistanista ja Turkista paenneet naiset kehuvat laivaa turvalliseksi, siistiksi ja hyvin järjestetyksi asuinpaikaksi.
– Ruoka on hyvin erilaista kuin mihin olemme tottuneet. Se on erilainen kulttuuri, naiset sanovat.
Kun Silja Europan taival vastaanottokeskuksena alkoi, paikalliset pelkäsivät, että heidän työpaikkansa viedään ja että lääkärille ei enää pääse. BBC:n mukaan hollantilaiset esittivät viranomaisille syytöksiä, joiden mukaan maahanmuuttajat saisivat elää risteilyaluksella luksuselämää.
”Ruoka on hyvin erilaista kuin mihin olemme tottuneet.
BBC kertoo kuitenkin, että laivalla kuusi seitsemästä ravintolasta on suljettu. Sauna ja uima-allas ovat kiinni eikä kasinoon tai teatteriin ole kenelläkään asiaa. Auki olevan ravintolan lihan kerrotaan olevan 100-prosenttisesti halalia.
Kokoushuoneessa pidetään hollannin kielen oppitunteja ja keskusteluja sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista.
Kaikki BBC:n haastattelemat laivan uudet asukkaat eivät kehu Silja Europan kotioloja maasta taivaisiin. Yksi nimettömänä pysyttelevä äiti valittaa, että laivalla tulee hyvin klaustrofobinen olo. Hän kertoo kaipaavansa raikasta ilmaa ja sitä, että välillä voisi pitää ikkunoita auki.
Alukselle ei ole majoitettu ukrainalaisia pakolaisia. BBC:lle kerrotaan, että se johtuu siitä, että ukrainalaiset saavat maassa suojellun aseman ja pääsevät tekemään töitä välittömästi, kun taas muut turvapaikanhakijat joutuvat odottamaan työlupaa kuusi kuukautta.