Ruotsalaisessa satamassa tehtiin mystinen havainto – totuus tunkeutujasta paljastui

Ruotsissa Gävlen satamassa löydettiin tuntematon esine kesällä 2017, joka paljastui venäläiseksi sukellusveneeksi.

Yleiskuva Gävlen satamasta.

Kesäkuussa 2017 Ruotsissa Gävlen satamassa löydettiin tuntematon esine, jota epäiltiin venäläiseksi sukellusveneeksi.

Uutta tietoa tapauksesta on kirjassa Ryska ubåtsoperationer mot Sverige och Norden (suomeksi Venäjän sukellusveneoperaatiot Ruotsia ja Pohjoismaita vastaan). Asiasta uutisoi TV4.

Aiemmin kovalevyille tallennetuista tuntemattomista tiedoista paljastui uutta tietoa, kertoo entinen merivoimien upseeri ja kirjan kirjoittanut Nils Ove Jansson. Hän sanoo, että tapahtuma on törkeä ja tahallinen rikkomus.

Kun kesäkuussa 2017 Gävlen sataman henkilökunta löysi merenpohjasta tuntemattoman esineen, se näkyi luotainkuvassa. TV4:n uutisen mukaan työntekijä otti kuvan näytöstä, mutta tärkeät mittaustiedot katosivat teknisten esiasetusten vuoksi.

Puolustusvoimat saivat tiedon tapauksesta, ja poliisi haki tietokoneet ja kovalevyn. Tapaus kirjattiin määrittelemättömäksi muukalaissukellusveneeksi.

Nils Ove Jansson tutustui tapaukseen syvällisemmin kirjoittaessaan kirjaa. Hän sai analysoitua kiintolevyn uudelleen. Sieltä ilmestyi uusi kuva ja alkuperäisiä mittaustietoja. Niiden perusteella oli mahdollista laskea kohteen pituus, leveys ja korkeus.

– Johtopäätös on se, että venäläinen Triton NN -tyyppinen sukellusalus oli Gävlen satamassa 29. kesäkuuta kello 11 ja 13 välillä, hän kertoo.

Ruotsin asevoimien vastaus havaintoon on se, että he ottavat vakavasti epäillyn rikoksen ja tutkivat sen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?