13-vuotias Masha piirsi sodan­vastaisen kuvan – isälle kahden vuoden leirituomio Venäjällä

Aleksei Moskaljov, 54, ei ollut kuulemassa tuomiotaan tiistaina, sillä hänen kerrottiin paenneen yön aikana kotiarestistaan. Hänen tyttärensä Masha on puolestaan Venäjän lastensuojelu­viranomaisten hallussa.

Aleksei Moskaljovin Masha-tytär piirsi viime keväänä koulussa sodanvastaisen piirroksen.

13-vuotiaan Masha Moskaljovan yksinhuoltajaisä Aleksei on tuomittu Venäjällä kahdeksi vuodeksi vankilaan sen jälkeen, kun koulu­viranomaiset nostivat skandaalin Mashan tekemästä piirroksesta.

Tuomio luettiin Tulan alueella sijaitsevan Jefremovin kaupungin oikeussalissa tiistaina, mutta Aleksei Moskaljovia itseään ei näkynyt oikeuden istunnossa.

Tuomioistuimen lehdistöedustajan mukaan Moskaljov oli paennut tiistain vastaisena yönä noin kello 5 aikaan kotiarestistaan. Kun pako oli huomattu, hänen etsintänsä oli käynnistetty välittömästi.

Kommersant-lehden mukaan Moskaljov oli leikannut irti hänellä olleet seurantapannat. Kun oikeuden edustaja kertoi yleisölle, että Moskaljov oli paennut kotiarestistaan, yleisö puhkesi spontaaneihin aplodeihin.

(Alla olevalla videolla näkyy, kuinka oikeudenkäynnin yleisö taputtaa kuullessaan Mashan isän paosta kotiarestista.)

Moskaljov tuomittiin virallisesti Venäjän armeijan kunnian loukkaamisesta, sillä hänen katsottiin jakaneen sosiaalisessa mediassa raskauttavaa epäisänmaallista sisältöä.

Kaikki alkoi kuitenkin siitä, kun Moskaljovin Masha-tytär piirsi viime keväänä koulussa sodanvastaisen piirroksen. Tytär oli tuolloin 12-vuotias.

Mashan piirroksessa näkyy Ukrainan lipun suojissa oleva äiti lapsineen. Venäjän lipun suunnasta lentää puolestaan ohjuksia. Piirroksen otsikkona on: ”Minä olen sotaa vastaan.”

Lue lisää: Venäläinen Masha, 12, piirsi koulussa sodan­vastaisen kuvan – pian perheen perässä olivat FSB ja lasten­suojelu

Masha on tällä hetkellä Jefremovin kaupungissa sijaitsevassa lastenkodissa. Venäjän lastensuojelu­viranomaiset ovat jo vaatineet, että seuraavaksi oikeuden täytyy rajoittaa isän oikeuksia lapsen huoltajana.

Mashan vanhemmat ovat eronneet ja Aleksei on ollut tyttären yksinhuoltaja, mutta nyt myös tyttären äidin oikeuksia aiotaan rajoittaa. Nämä päätökset mahdollistaisivat Mashan sijoittamisen pysyvästi lastenkotiin tai antamisen adoptoitavaksi johonkin toiseen perheeseen, jossa tyttö saisi Venäjän viranomaisten mielestä oikeamielisemmän kasvatuksen.

Mediazonan mukaan vanhempien oikeuksien rajoittamista on määrä käsitellä Jefremovin kaupungin oikeusistuimessa 6. huhtikuuta. Venäjän median mukaan Masha on lähettänyt isälleen lastenkodista kirjeen, jossa lukee muun muassa: ”Isä, olet sankarini.”

Tapaus on herättänyt Venäjällä suurta huomiota ja liki 145 000 ihmistä on jo allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan Mashan palauttamista takaisin kotiin. Aikanaan Venäjällä vankilassa itsekin istunut ja nyt maanpaossa elävä Vladimir Putinin vastustaja Mihail Hodorkovski twiittasi myös Mashan isän tuomiosta ihmettelevään sävyyn.

– Kaksi vuotta, minkä vuoksi? Hodorkovski kyseli twiitissään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?