Putin: Venäjä sijoittaa taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle

Venäjän presidentin mukaan varastorakennus ydinaseiden säilyttämiseksi valmistuu heinäkuun alkuun mennessä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo sopineensa Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan kanssa ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle. Arkistokuva.

| Päivitetty

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo Venäjän sopineen Valko-Venäjän kanssa taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjän maaperälle, Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass uutisoi Reutersin mukaan.

Putinin mukaan varastorakennus taktisten ydinaseiden säilyttämistä varten valmistuu 1. heinäkuuta mennessä.

Putin huomautti, että Venäjä ei siirrä ydinaseiden hallintaa Valko-Venäjälle.

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kritisoi voimakkaasti Venäjän toimia.

– Venäjän tekemä taktisten ydinaseiden sijoittaminen Valko-Venäjälle on voimakkaasti vastoin valkovenäläisten halua pysyä ydinaseettomana maana, mikä ilmaistiin vuoden 1990 itsenäisyysjulistuksessa, Tsihanouskaja kirjoitti Twitterissä.

Kreml myös rikkoo Tsihanouskajan mukaan Valko-Venäjälle annettuja kansainvälisiä turvatakuita. Tämä johtaa entisestään Valko-Venäjän itsemääräämisoikeuden kaventamiseen ja Venäjän laittoman hallinnan lisääntymiseen.

– Venäjä toimii miehittäjänä, loukaten kansallista turvallisuutta ja asettaen Valko-Venäjän törmäyskurssille naapuriensa ja kansainvälisen yhteisön kanssa.

Aseiden sijoittamisen päivämäärä, joka osuu Valko-Venäjän 105. itsenäisyyspäivälle, ei Tsihanouskajan mukaan ole sattumaa, vaan se alleviivaa Venäjän kunnioituksen puutetta Valko-Venäjän itsehallintoa kohtaan.

Tassin mukaan Venäjä on siirtänyt Valko-Venäjälle kymmenen lentokonetta, jotka pystyvät kantamaan taktisia ydinaseita.

Putinin mukaan sopimus ei riko ydinaseita rajoittavia sopimuksia ja sanoi, että Yhdysvalloilla on ydinaseita eurooppalaisten liittolaisten alueella.

Ydinaseiden määrää seuraava voittoa tavoittelematon järjestö Center for Arms Control and Non-Proliferation arvioi vuonna 2021, että noin sata Yhdysvaltojen omistamaa ydinasetta oli sijoitettu kuuteen tukikohtaan Belgiassa, Saksassa, Italiassa, Alankomaissa ja Turkissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?