Kiina patisti USA:n sota­laivaa poistumaan Etelä-Kiinan mereltä

Yhdysvaltojen laiva kulki kansainvälisillä vesillä alueella, jonka Kiina katsoo kuuluvan aluevesiinsä.

Kiina on pyrkinyt pönkittämään aluevaatimuksiaan rakentamalla merelle tekosaaria ja sijoittamalla niille sekä alueen asumattomille saarille sotilastukikohtia kiitoteineen. Kuvituskuva.

Kiinan asevoimat kertoo seuranneensa torstaina Yhdysvaltojen sota-alusta Etelä-Kiinan merellä ja antaneensa sille varoituksen lähteä alueelta.

Kiinan Kansan vapautusarmeijan mukaan Yhdysvaltojen ohjushävittäjä USS Milius saapui Paracelsaaria ympäröivälle merialueelle, jossa Kiinan meri- ja ilmavoimat seurasivat sitä ja kehottivat sitä poistumaan.

– Se tunkeutui laittomasti Kiinan aluevesille... ilman lupaa Kiinan hallitukselta, mistä on vahinkoa rauhalle ja vakaudelle, asevoimien edustaja sanoi.

Strategisesti tärkeällä Etelä-Kiinan merellä on useita aluekiistoja rantavaltioiden kesken. Kiinan aluevaatimukset kattavat lähes koko meren, vaikka niillä ei Kansainvälisen tuomioistuimen mukaan ole laillista perustetta.

Myös Filippiineillä, Vietnamilla, Malesialla ja Bruneilla on päällekkäisiä aluevaatimuksia merellä. Yhdysvallat puolestaan lähettää säännöllisesti sotalaivojaan alueelle puolustaakseen liikkumisen vapautta kansainvälisillä vesillä.

Kiina on pyrkinyt pönkittämään aluevaatimuksiaan rakentamalla merelle tekosaaria ja sijoittamalla niille sekä alueen asumattomille saarille sotilastukikohtia kiitoteineen. Sellaisia on rakennettu esimerkiksi Paracelsaarille, joiden ympäristössä Yhdysvaltojen laiva liikkui torstaina.

Kiinan ohella myös Vietnam katsoo Paracelsaarten kuuluvan itselleen.

Kiinalaisten sotalaivojen on myös kerrottu häiriköineen naapurimaiden kalastusaluksia Etelä-Kiinan merellä.

Jännitteet Etelä-Kiinan merellä linkittyvät myös Taiwanin tilanteeseen. Yhdysvalloille on tärkeää pitää yllä sotilaallista läsnäoloa alueella puolustaakseen liittolaistaan Taiwania, mikä puolestaan ärsyttää Kiinaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?