Ranskan mielen­osoitukset jatkuneet viikon­lopun yli – huomenna Macronin hallitukselle on luvassa kaksi luottamus­äänestystä

Pääkaupungissa järjestetyssä mielenosoituksessa otettiin poliisin mukaan lauantaina kiinni yli 120 ihmistä.

Mielipidemittausten mukaan ranskalaisista noin kaksi kolmasosaa vastustaa eläkeuudistusta.

19.3. 18:15

Ranskassa viikonloppu on ollut levoton maanantaina odottavan hallituksen epäluottamus­äänestysten alla. Lauantaina pääkaupungissa Pariisissa eläkeuudistusta vastustavissa mielenosoituksissa poltettiin roska-asioita ja tuhottiin bussipysäkkejä sekä pystytettiin kulkuesteitä, ja turvallisuusjoukot käyttivät kyynelkaasua ja vesitykkejä.

Pariisin mielenosoituksissa yli 120 ihmistä otettiin kiinni, ja Lyonissa kiinniottoja tehtiin ainakin toistakymmentä. Yhteensä koko maassa pidätettiin noin 170 ihmistä.

Monin paikoin mielenosoitukset sujuivat pääosin rauhallisesti.

Ranskassa on tammikuun puolivälistä alkaen järjestetty suurimpia mielenosoituksia vuosikymmeniin, kun kritisoitua eläkeuudistusta on runnottu eteenpäin.

Lauantaina mielenosoitukset kiellettiin maan parlamenttirakennuksen edessä, mutta tuhannet mielenosoittajat jatkoivat protesteja muualla Pariisissa. Turvallisuusjoukot käyttivät kyynelkaasua ja vesitykkejä saadakseen mielenosoittajat aisoihin Place d'Italie -aukiolla. Kiinniottojen kerrottiin tapahtuneen aukiolla tai sen läheisyydessä.

Protesteja kohdistui joihinkin yksittäisiin päättäjiin, ja esimerkiksi keskustaoikeistolaisen LR:n johtaja Eric Ciottin vaalipiiritoimistoa oli sunnuntain vastaisena yönä heitelty kivillä. Ciotti julkaisi Twitterissä kuvia ilkivallan jäljistä ja sanoi tekijöiden pyrkivän vaikuttamaan hänen äänestyspäätökseensä maanantaina.

Ranskassa on tammikuun puolivälistä alkaen järjestetty suurimpia mielenosoituksia vuosikymmeniin, kun kritisoitua eläkeuudistusta on runnottu eteenpäin.

Mielipidemittausten mukaan ranskalaisista noin kaksi kolmasosaa vastustaa muutoksia, jotka muun muassa nostaisivat eläkeikää 62 vuodesta 64 vuoteen ja pidentäisivät aikaa, joka ihmisten on oltava töissä ennen kuin he saavat täyden eläkkeen.

Opposition kansanedustajat ovat esittäneet kahta epäluottamus­lausetta Emmanuel Macronin hallitukselle. Esitysten syynä oli hallituksen päätös ohittaa parlamentin äänestys ja viedä eläkeuudistus väkisin läpi.

Macronin hallitus on perustellut muutoksia sanomalla niiden olevan tarpeen, jotta väestön ikääntyminen ei aiheuta mittavaa alijäämää.

Luottamusäänestykset järjestetään maanantaina. Niiden läpimeno on epätodennäköistä, sillä koko opposition olisi äänestettävä niiden puolesta. Suuri osa LR:n edustajista ei aio puoltaa epäluottamuslausetta, ja Ciotti on todennut, ettei hän halua lisätä ”kaaosta kaaoksen päälle”.

Ammattiliitot ovat vastustaneet jyrkästi eläkeiän nostoa ja kutsuneet hallituksen ratkaisua ”demokratian täydelliseksi kieltämiseksi”. Mielenosoitusten lisäksi maassa on viime aikoina ollut laajoja työtaistelutoimia.

Hallitus on perustellut muutoksia sanomalla niiden olevan tarpeen, jotta väestön ikääntyminen ei aiheuta mittavaa alijäämää. Vastustajien mielestä uudistus kurittaa epäoikeudenmukaisesti pienituloisia, naisia ja raskasta fyysistä työtä tekeviä ihmisiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?