Brittitiedustelu: Venäjä pyrkinee kasvattamaan asevelvollisten määrää muuttamalla kutsuntojen ikä­rajaa

Läpi mennessään kutsuntojen ikärajaa muuttava laki tulisi voimaan ensi vuoden tammikuussa.

18.3. 23:32

Venäjä pyrkii todennäköisesti saamaan maahan aiempaa enemmän asevelvollisia, Britannian puolustusministeriön päivittäiskatsauksessa arvioitiin lauantaina.

Venäjällä valmistellaan kutsuntojen ikärajojen muuttamista. Venäjän parlamentin alahuone eli duuma ehdotti aiemmin tässä kuussa, että kutsuntaikärajaa nostettaisiin 21–30-vuotiaisiin nykyisestä 18–27-vuotiaista.

Brittitiedustelu arvioi, että muutoksella myös opintojen takia kutsuntoja välttelevät pyritään saamaan asevelvollisuuden piiriin. Jos laki hyväksytään, se tulee voimaan ensi vuoden tammikuussa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi jo viime syksynä kasvattamaan maan armeijan mieslukua 1,9 miljoonasta yli 2 miljoonaan. Samalla taistelujoukkojen määrää on tarkoitus lisätä yli sadallatuhannella 1,15 miljoonaan.

Rintamalle uusia asevelvollisia ei ilmeisesti oltaisi lähettämässä, sillä Venäjä pidättäytyy ainakin virallisesti käyttämästä asevelvollisia sodassa Ukrainassa. Ylimääräiset asevelvolliset vapauttaisivat brittiarvion mukaan kuitenkin suuremman osan maan ammattisotilaista taistelemaan Ukrainassa.

Venäjä ei ole kertonut, kuinka paljon sen sotilaita on kuollut Ukrainassa, mutta tappioiden arvellaan olevan merkittäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?