– Children of Bodom!, huutaa nuori pitkätukkainen turkkilaispoika ja juoksee peräämme.
Turkin pääkaupungin Ankaran kaduilla harva tuntuu tietävän paljoakaan Suomesta. Tämä alle parikymppinen turkkilaispoika ja hänen samanikäinen kaverinsa tietävät. Suomalaisen suosikkiyhtyeen vuoksi nuorukaiset ovat oppineet jotain myös Suomen rikoshistoriasta.
– En tunne tätä aihetta hyvin, enkä ole kovin kiinnostunut politiikasta, mutta haluaisin asua Norjassa tai Suomessa niiden metallikulttuurin vuoksi, 19-vuotias nuorimies sanoo.
Turkin tasavallan perustajan Mustafa Kemal Atatürkin henkilökultti näkyy katukuvassa.
Kumpikaan kaveruksista ei halua turvallisuussyistä antaa haastattelua omalla nimellään tai kuvallaan.
– Rakastan Suomea, mutten pidä Natosta. Mielestäni Suomi on rauhanomainen maa ja pelkään, ettei se voi jatkaa rauhanomaista politiikkaa Naton jäsenenä, 18-vuotias kaveri kommentoi.
Toinen heistä puolestaan on sitä mieltä, että Pohjois-Atlantin puolustusliittoa tarvitaan, jos syttyy sota, koska se antaa turvaa.
– En kuitenkaan pidä Natoa täysin virheettömänä järjestönä, poika jatkaa.
Lauantaista katuvilinää Turkin pääkaupungissa Ankarassa.
Kaverukset kertovat ihailevansa Pohjoismaita ja suomalaisten koulutustasoa. He pyytävät vuolaasti anteeksi, etteivät voi puhua omilla nimillään ja perustelevat vielä kertaalleen, etteivät halua joutua poliisin kanssa vaikeuksiin.
Juttu jatkuu politiikalla. Nuorukaiset ovat vakuuttuneita, että presidentti Recep Tayyip Erdogan tulee häviämään Turkin vaaleissa opposition ehdokkaalle.
– Työniloa teille!, kaverit toivottavat juttutuokion päätteeksi.
Tulin Yildirim (oik.) vastustaa Natoa, eikä pidä niin Suomen kuin Turkinkaan jäsenyyttä hyvänä asiana.
Ostoskadulla vastaan kävelee käsikynkkää naiskaksikko. Toinen heistä on valmis ottamaan kantaa Suomen Nato-uutiseen.
– En välitä siitä, kuka sattuu olemaan Naton jäsen. Vastustan Natoa, koska se on armeija. Se ei ole rauhanomainen asia, se sinun täytyy tietää, Tulin Yildirim pohtii.
Moni paikallinen kieltäytyi haastattelusta vedoten siihen, ettei ollut kuullut perjantain Nato-uutisesta.
Yildirim ei ymmärrä, miksi Suomi tai mikään muukaan sivistynyt maa haluaisi liittyä Natoon. Hän korostaa olevansa sotaa vastaan.
– En usko, että Nato-jäsenyys johtaa mihinkään rauhanomaiseen. Minusta Nato-jäsenet voisivat tehdä rauhan eteen muutakin, hän jatkaa ja sanoo vastustavansa myös Turkin Nato-jäsenyyttä.
Kulman takaa löytyy toinen englantia puhuva paikallinen. Nainen ei halua sanoa mitään Natosta. Hän kertoo kuitenkin ystävällisesti, että hänellä on suomalainen työkaveri. Hän kehuu suomalaisia lämpimiksi ja mukaviksi ihmisiksi. Kysyttäessä, mitä muuta hänelle tulee Suomesta mieleen, vastaus on lyhyt: luonto.
Bekir Oksal (oik.) ja hänen poikansa Caner Oksal (vas.). Poika ei ottanut kantaa, mutta isän mielestä Suomen Nato-jäsenyyden eteneminen on hyvä asia.
Hieman englantia puhuva herrasmies on liikkeellä aikuisen poikansa Canerin kanssa. Oksal Bekir pitää Suomen Nato-jäsenyyttä hyvänä asiana. Bekir toistaa Erdoganin viestiä siitä, että Ruotsin asia ei ole Turkille yhtä helppo terrorismin vuoksi.
– Voi olla, että se kesti pitkään (Suomelle ratifioinnin myöntäminen)... Mutta puhutko nyt Ruotsista? Suomen kanssa meillä ei ole mitään ongelmaa, Bekir vastaa kysymykseen siitä, miksi Turkki vitkutteli Suomen Nato-jäsenyyden kanssa niin pitkään.
Bekir kehuu suomalaisia ihmisiä. Hän ei kuitenkaan ole koskaan käynyt Suomessa.
– Olemme sanomalehtitietojen, television ja nettiuutisten varassa, Bekir sanoo.