Ydinvoimalasta vuoti 1,5 miljoonaa litraa radioaktiivista vettä Yhdysvalloissa – tiedon julkistamisessa kesti kuukausia

Vuoto havaittiin Minnesotassa sijaitsevassa Monticellon ydinvoimalassa jo marraskuun loppupuolella, mutta siitä kerrottiin julkisuuteen vasta torstaina.

Monticellon ydinvoimala sijaitsee Mississippijoen varrella, noin 55 kilometrin päässä Minneapolisista luoteeseen.

17.3. 23:52

Yhdysvaltain Minnesotan osavaltiossa toimiva sähköyhtiö kertoi torstaina, että yhdestä sen operoimista ydinvoimaloista pääsi viime vuonna vuotamaan 400 000 gallonaa eli 1,5 miljoonaa litraa radioaktiivista vettä.

Xcel Energy -sähköyhtiön mukaan vuoto havaittiin Monticellossa sijaitsevassa ydinvoimalassa jo marraskuussa pohjaveden tarkkailujärjestelmän rutiinitarkastuksessa. Siitä kuitenkin kerrottiin julkisuuteen vasta nyt.

Monticellon ydinvoimala sijaitsee Mississippijoen varrella, noin 55 kilometrin päässä Minneapolisista luoteeseen.

Asiasta uutisoivat muun muassa USA Today, CBS Minnesota sekä BBC.

Vuodon kerrottiin tulleen kahden rakennuksen välissä olleesta putkesta. Xcel Energyn mukaan se saatiin ”täysin rajattua paikan päällä”, eikä siitä ole havaittu merkkejä voimalaitoksen ulkopuolella.

Yhtiön mukaan radioaktiivisen veden vuotaminen ei aiheuttanut myöskään välittömiä terveysriskejä paikallisille. Voimalasta vuotanut vesi sisältää tritiumia, joka on vedyn luonnollinen radioaktiivinen isotooppi. Ydinvoimaloissa tritiumia muodostuu ydinreaktioiden yhteydessä ja sitä on myös voimaloiden lauhdutusvesissä.

Yhdysvaltain liittovaltion ydinsäätelykomission NRC:n mukaan tritium erittää heikkoa beetasäteilyn muotoa, joka ei kuitenkaan leviä ilmassa kovinkaan laajalle tai kykene läpäisemään ihmisen ihoa.

NRC:n mukaan ydinvoimaloissa tapahtuu toisinaan tritiumvuotoja, mutta ne saadaan yleensä rajattua paikallisiksi. Ihmisten terveydelle tai turvallisuudelle ne ovat harvoin uhka.

Vaikka vuoto tuli julkisuuteen vasta torstaina, Xcel Energy kertoi ilmoittaneensa siitä NRC:lle heti seuraavana päivänä, 22. marraskuuta.

– Ymmärrämme, kuinka tärkeää on tiedottaa asiasta nopeasti yhteisöille, joita palvelemme, jos tilanteesta aiheutuu välitöntä vaaraa terveydelle ja turvallisuudelle. Tässä tapauksessa sellaista uhkaa ei ollut, yhtiö selitti viivettä lausunnossaan.

Xcel Energy -sähköyhtiön ydininsinööri Jeff Davis kuvattiin Monticellon ydinvoimalassa helmikuussa 2012, jolloin voimalan järjestelmiä tarkastettiin Japanin Fukushimassa tapahtuneen ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen.

Minnesotan osavaltion viranomaiset halusivat kuitenkin odottaa lisätietoja vuodosta ennen kuin siitä kerrottaisiin julkisuuteen. Osavaltion saastekontrolliviraston tiedottajan Michael Raffertyn mukaan Xcel Energy ei ollut tuolloin vielä tunnistanut vuodon lähdettä ja sijaintia.

– Nyt kun meillä on kaikki tieto siitä, missä vuoto tapahtui, kuinka paljon sitä pääsi pohjaveteen ja että saastunut pohjavesi oli liikkunut pois alkuperäisestä sijainnista, olemme valmiit jakamaan tämän tiedon, Rafferty sanoi USA Todaylle.

Vuotoon liittyvät puhdistustyöt ovat edelleen käynnissä, ja niitä seuraavat tarkoin myös osavaltion viranomaiset.

Xcel Energy kertoi ohjaavansa vettä voimalan sisäiseen käsittelyjärjestelmään, jotta radioaktiivista vettä ei vuotaisi enää lisää. Pysyvä ratkaisu on tarkoitus saada aikaan vielä kevään aikana.

Myös voimalan putkistot on tarkastettu kauttaaltaan mahdollisten uusien vuotokohtien paikantamiseksi. Vuotokohdassa ollut putki tutkitaan laboratoriossa vuodon syyn selvittämiseksi.

Yhtiö kertoi myös harkitsevansa maanpäällisten säiliötankkien rakentamista siivoustyön yhteydessä kerätyn saastuneen veden varastoimiseen. Tähän mennessä voimalasta vuotaneesta tritiumista on saatu kerättyä noin neljännes, ja puhdistustöiden on arvioitu jatkuvan ensi vuoteen saakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?