Vladimir Putinista annettu pidätys­määräys

Syynä ovat sotarikokset Ukrainassa.

17.3. 17:25 | Päivitetty 17.3. 21:08

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on antanut pidätysmääräyksen Venäjän presidentistä Vladimir Putinista. Pidätysmääräyksen syynä on ukrainalaisten lasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle, mikä on sotarikos.

ICC:n mukaan on riittävät perusteet uskoa, että Putin on henkilökohtaisesti rikosoikeudellisessa vastuussa siirroista. Putinin lisäksi pidätysmääräys annettiin Venäjän lapsiasiavaltuutetusta Marija Lvova-Belovasta.

Hollannin Haagissa sijaitseva ICC käsittelee sellaisia sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, joita maat itse eivät voi tai halua käsitellä.

Venäjä ei ole ICC:n jäsen eikä tunnusta tuomioistuimen toimivaltaa. Venäjä kommentoi tuoreeltaan, että pidätysmääräys on merkityksetön.

Ukrainan pääsyyttäjä Andri Kostin puolestaan kehui päätöstä historialliseksi.

YK:n valtuuttama tutkintaryhmä kertoi torstaina, että Venäjä on syyllistynyt laajoihin sotarikoksiin Ukrainassa – esimerkiksi tahallisiin tappoihin, kidutukseen ja lasten karkotukseen maasta. Asiasta uutisoi muun muassa Reuters.

Aiheesta teki selvityksen YK:n valtuuttama riippumaton kansainvälinen komissio.

Venäjän Ukrainassa viljelemästä terrorista on paljastanut myös sellaisia seikkoja, joiden perusteella selvityksen tehnyt komissio näkee Venäjän mahdollisesti syyllistyneen rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Raporttia varten tehtiin yli 500 haastattelua. Lisäksi sen tehnyt komissio tutki satelliittikuvia ja vieraili pidätyskeskuksissa ja haudoilla.

Tutkintakomission mukaan Venäjän joukot ovat tehneet "mielivaltaisia ja suhteettomia" hyökkäyksiä Ukrainassa, turvautuneet kidutukseen, tappaneet siviilejä taistelujen ulkopuolella, eivätkä ne ole ryhtyneet toimiin suojellakseen ukrainalaista väestöä sodan keskellä.

– Venäjän viranomaiset ovat rikkoneet lukuisilla tavoilla kansainvälistä humanitääristä lakia ja kansainvälistä ihmisoikeuksia koskevaa lakia ja sen lisäksi tehneet laajasti eri sotarikoksia, raportissa sanotaan.

Venäjän joukot ovat myös pakkosiirtäneet ukrainalaisia siviilejä – esimerkiksi laajan joukon lapsia – miehitetyiltä alueilta toisille sekä Venäjälle. Ukrainan hallitukselta saatujen lukujen mukaan noin 16 000 lasta on siirretty laittomasti Ukrainasta.

Lue lisää: YK-raportti: Venäjä mahdollisesti syyllistynyt rikoksiin ihmisyyttä vastaan Ukrainassa – kansan­murhasta ei näyttöä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?