Ruotsalais­professori Suomen Nato-jäsenyydestä ilman Ruotsia: ”Ei ole positiivista kenellekään”

Ruotsalaisprofessori sanoo, ettei tunne yhtäkään poliitikkoa, joka pitäisi Suomen liittymistä Natoon ilman Ruotsia hyvänä asiana.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tapasivat viime viikolla. Kristersson on sanonut, että on todennäköistä, että Suomi pääsee ennen Ruotsia Naton jäseneksi.

17.3. 14:58

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun valtiotieteiden professori Kjell Engelbrekt sanoo Ruotsin television SVT:n haastattelussa, että Suomen pääsy Naton jäseneksi ilman Ruotsia "ei ole positiivista kenellekään, ei Ruotsille, Suomelle tai Natolle".

Ruotsissa seurataan tasavallan presidentti Sauli Niinistön Turkin-vierailua, sillä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin uskotaan ilmoittavan myöhemmin tänään, että Turkki aikoo ratifioida Suomen jäsenyyden. Ruotsin jäsenyyden aikataulusta ei ole tietoa: maan pääministeri Ulf Kristersson sanoi hiljattain, että Suomi yhä todennäköisemmin pääsee Naton jäseneksi ennen Ruotsia.

Engelbrektin mukaan Suomen ja Ruotsin koordinoitu puolustuspolitiikka on erotettava toisistaan, jos Ruotsi jää Natosta toistaiseksi rannalle.

– Meillä on jo pakettiratkaisu, ja jos Suomi menee yksin, ei voi tapahtua koordinointia, koska se pitää muodollisesti tehdä Naton alla. Nato hyötyy sitä paitsi yhtenäisyyden näyttämisestä, nyt Nato näyttää päinvastaista, Engelbrekt kritisoi.

SVT kysyi Engelbrektiltä, miten tilanne, jossa Suomi on Natossa, mutta Ruotsi ei, vaikuttaa Ruotsin turvallisuuteen.

– Jos Ruotsin liittymisessä kestää ja samaan aikaan julistamme liittyvämme Natoon, silloin artikla 5 ei koske meitä (maiden velvollisuutena ei ole auttaa toisiaan). Meistä tulee haavoittuvaisempia vaikutusoperaatioille ja sotilaalliselle toiminnalle. Puolustusmenojen voi kylmästi laskea nousevan, jos ne venyvät, Engelbrekt sanoi viitaten neuvotteluihin Ruotsin jäsenyydestä.

Engelbrekt väitti, ettei tunne yhtäkään poliitikkoa, joka pitäisi Suomen liittymistä Natoon ilman Ruotsia hyvänä asiana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?