Nyt tuli vahvistus: Unkari aikoo ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden 27. maaliskuuta

Viktor Orbanin johtama Fidesz-puolue tukee Suomen jäsenyyttä.

Näin paljon parlamentin edustajia kokoontui keskustelemaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä maaliskuun alussa.

17.3. 13:48 | Päivitetty 17.3. 16:51

Unkarin pääministerin Viktor Orbanin johtama Fidesz-puolue on uutistoimisto Reutersin mukaan vahvistanut, että Suomen Nato-ratifiointi käsitellään parlamentissa maaliskuun 27. päivänä. Puolue tukee Suomen jäsenyyttä.

Reuters uutisoi, että Unkari ei enää käsittelisi Suomea ja Ruotsia samaan aikaan, vaan aikoo päättää Ruotsin Natoon liittymisestä myöhemmin.

Unkari on aiemmin todennut, ettei se aio olla viimeinen maa, joka ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet. IS:n tietojen mukaan on kuitenkin mahdollista, että Turkki ehtii ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden ennen Unkaria.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin perjantaina. Erdogan ilmoitti Turkin aloittavan Suomen jäsenyyden ratifiointiprosessin parlamentissa.

Unkarin parlamentissa on viivytelty asian käsittelyä viime syksystä lähtien. Fideszin varapuheenjohtaja György Balla perusteli lykkäyksiä oppositiomedia HVG:n mukaan sillä, että syy on Brysselissä (Euroopan unionissa), joka ”valehtelee kuin sika”.

Aiemmin Unkari väitti, että Nato-ratifioinnit eivät kytkeydy muihin asioihin kuten tulehtuneisiin suhteisiin Euroopan unionin kanssa.

Maaliskuun aikana Unkari lähetti delegaation sekä Ruotsiin että Suomeen ennen maiden Nato-jäsenyyksistä äänestämistä. Äänestyksen aika piti vihdoin olla 20. maaliskuuta, mutta maan varapääministeri Zsolt Semjén peruutti kaikki parlamentin istunnot ensi viikolta.

Juttua täsmennetty uusin tiedoin 17.3.2023 kello 16.40: Aiemman tiedon mukaan Unkari olisi käsitellyt Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset samaan aikaan maaliskuun 31. päivänä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?