YK:n valtuuttama tutkintaryhmä kertoi torstaina, että Venäjä on syyllistynyt laajoihin sotarikoksiin Ukrainassa – esimerkiksi tahallisiin tappoihin, kidutukseen ja lasten karkotukseen maasta. Asiasta uutisoi muun muassa Reuters.
Aiheesta teki selvityksen YK:n valtuuttama riippumaton kansainvälinen komissio.
Venäjän Ukrainassa viljelemästä terrorista on paljastanut myös sellaisia seikkoja, joiden perusteella selvityksen tehnyt komissio näkee Venäjän mahdollisesti syyllistyneen rikoksiin ihmisyyttä vastaan.
Marraskuussa 2022 Hersonin kaupunki vapautui venäläisten kynsistä. Satoja, ellei tuhansia ihmisiä jonotti ruokaa, vaatteita, vaippoja ja muuta avustustavaraa.
Raporttia varten tehtiin yli 500 haastattelua. Lisäksi sen tehnyt komissio tutki satelliittikuvia ja vieraili pidätyskeskuksissa ja haudoilla.
Tutkintakomission mukaan Venäjän joukot ovat tehneet "mielivaltaisia ja suhteettomia" hyökkäyksiä Ukrainassa, turvautuneet kidutukseen, tappaneet siviilejä taistelujen ulkopuolella, eivätkä ne ole ryhtyneet toimiin suojellakseen ukrainalaista väestöä sodan keskellä.
– Venäjän viranomaiset ovat rikkoneet lukuisilla tavoilla kansainvälistä humanitääristä lakia ja kansainvälistä ihmisoikeuksia koskevaa lakia ja sen lisäksi tehneet laajasti eri sotarikoksia, raportissa sanotaan.
Venäjän joukot ovat myös pakkosiirtäneet ukrainalaisia siviilejä – esimerkiksi laajan joukon lapsia – miehitetyiltä alueilta toisille sekä Venäjälle. Ukrainan hallitukselta saatujen lukujen mukaan noin 16 000 lasta on siirretty laittomasti Ukrainasta.
Raportissa kerrotaan myös, että osa ukrainalaisista lapsista on joutunut katsomaan esimerkiksi läheisensä raiskausta. Yhdessä tapauksessa venäläisten kerrotaan pitäneen ukrainalaislasta koulun kellaritiloissa, joissa hän on joutunut oleskelemaan ruumiiden kanssa.
Raportin mukaan venäläisten pidätystiloissa pidätetyille uhreille on annettu sähköshokkeja, ja heitä on esimerkiksi riiputettu katosta.
Norjalainen tuomari Erik Møse johtaa YK:n valtuuttamaa Ukrainaa käsittelevää komissiota. Hän on entinen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomari ja Ruanda-tuomioistuimen entinen puheenjohtaja.
Raportin mukaan jotkut Venäjän teoista ovat mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan. Rikoksilla ihmisyyttä vastaan tarkoitetaan eräitä vakavimpia kansainvälisiä rikoksia ja kyseessä on vanhentumaton rikos.
Selvityksen mukaan ainakin 13 erillistä Ukrainan energiainfrastruktuuriin kohdennettua, lokakuun jälkeen tapahtunutta hyökkäystä sekä Venäjän laajamittainen kidutuksen käyttö ”saattavat olla rikoksia ihmisyyttä vastaan”.
Kansainvälisen rikostuomioistuimen Rooman perussäännön mukaan teko on rikos ihmisyyttä vastaan, kun se tehdään osana siviiliväestöön kohdistuvaa laajamittaista tai järjestelmällistä hyökkäystä.
Butshassa asunut Larisa Savenko joutui piiloutumaan kellariinsa, kun Butshan raju taistelu alkoi.
Lue lisää: Larisa, 72, koki Ukrainan ”Raatteen tien” – näin hän kertoo IS:lle kohtalokkaasta päivästä
Komission puheenjohtaja Erik Møsen mukaan vielä ei ole ilmennyt todisteita siitä, että Venäjä olisi syyllistynyt kansanmurhaan Ukrainassa. Hän on uransa aikana ollut johtavassa asemassa Ruanda-tuomioistuimessa, joka aikanaan käsitteli kansanmurhaa Ruandassa keskisessä Afrikassa.
Hän muistuttaa, että todisteiden etsintä myös kansanmurhaan liittyen jatkuu Ukrainassa.
Raportissa käsiteltiin myös Ukrainan joukkojen mahdollisia rikkomuksia ja myös niille löytyi todisteita. Raportin mukaan Ukrainan joukot näyttävät syyllistyneen ”mielivaltaisiin” hyökkäyksiin ja sotavankien kidutukseen.
Reuters ei tavoittanut Ukrainan valtionjohdolta kommenttia asiasta.
Venäjä on pitkin sotaa kiistänyt syyllistyneensä Ukrainassa sotarikoksiin ja kieltänyt väitteen, että se kohdentaisi hyökkäyksiä siviileihin.
Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova.
Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kommentoi YK-selvitystä sanoen, että Venäjä saa ”säännöllisesti tällaisia syytöksiä”. Hänen mukaansa Venäjä olisi valmis kommentoimaan tarkemmin raporttia, jos sen tekijät tähtäävät ”puolueettomuuteen”.
– ...tällöin olemme valmiita analysoimaan yksittäistapauksia, vastaamaan kysymyksiin sekä välittämään dataa, tilastoja ja faktoja. Mutta jos he ovat puolueellisia ja esittelevät vain yhden puolen asiasta, niin näihin raportteihin on turha vastata, Zaharova kiemurteli.
YK:n yleiskokous päätyi huhtikuussa 2022 erottamaan Venäjän väliaikaisesti YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Venäjän erottamista alettiin vaatia sen jälkeen, kun venäläisjoukkojen syytettiin surmanneen siviilejä muun muassa Ukrainan Butshassa.
Komission 18-sivuinen selvitysraportti Ukrainasta esitellään Geneven ihmisoikeusneuvostolle maanantaina. Toisinaan neuvoston selvitykset etenevät syytetasolle kansainvälisessä tuomioistuimessa, Reuters kertoo. Riippumattoman komission mukaan se laatii luetteloa mahdollisista rikoksen tekijöistä, jotka välitetään YK:n viranomaisille.
Lue lisää: Venäjällä pelätään jo Haagin tuomioistuimeen joutumista – ”Jos sattuisimme häviämään”
Lue lisää: EU: Venäjän toimet Mariupolissa valtava sotarikos
Lue lisää: Butshan asukkaat kertovat IS:lle kauhujen kuukaudesta: ”Jouduimme hyppimään ruumiiden ylitse”
Lue lisää: Larisa, 72, koki Ukrainan ”Raatteen tien” – näin hän kertoo IS:lle kohtalokkaasta päivästä