Video julki: Venäläis­hävittäjän ja Yhdys­valtojen lennokin törmäys Mustalla­merellä

Venäläishävittäjä törmäsi tiistaina Yhdysvaltojen miehittämättömään lennokkiin kansainvälisessä ilmatilassa.

16.3. 12:18

Yhdysvallat on julkaissut videon venäläisestä Su-27-hävittäjistä, joka häiritsi Yhdysvaltojen ilmavoimien MQ-9 Reaper -lennokkia tiistaina. Hävittäjä lopulta törmäsi miehittämättömään lennokkiin Mustanmeren yllä kansainvälisessä ilmatilassa, minkä jälkeen lennokki pudotettiin mereen.

Julkaistu video on katsottavissa tämän artikkelin yläpuolella olevasta videoikkunasta.

Videolla näkyy, kuinka venäläishävittäjä päästää polttoainetta ohittaessaan lennokin. Tämän jälkeen hävittäjä lähestyy uudestaan lennokkia ja päästää jälleen polttoainetta. Tällä kertaa hävittäjä kuitenkin törmää lennokkiin ja MQ-9:n kamerayhteys menetetään noin 60 sekunniksi.

Kun kamerayhteys toimii jälleen, nähtävissä on, että takapotkuri on vaurioitunut.

Videolla näkyy vaurioitunut propelli.

Lue lisää: Tällainen on Suomenkin testaama MQ-9 Reaper – törmäyksessä pudonnut Yhdys­valtain lennokki on suuri ja kallis ase­järjestelmä

Yhdysvaltojen asevoimat joutui ohjaamaan lennokin mereen, sillä se vaurioitui törmäyksessä.

– Vaurioiden vuoksi jouduimme tilanteeseen, jossa meidän täytyi ohjata lennokki Mustaanmereen, kertoi prikaatikenraali Pat Ryder Pentagonissa tiistaina illalla.

Valkoisen talon tiedottaja John Kirby oli sanonut aiemmin, että huomioitavaa venäläishävittäjän teossa oli ”vaarallisuus ja epäammattimaisuus”.

Yhdysvaltalainen virkamies kertoi ABC Newsille, että venäläishävittäjän lentäjä oli käyttäytynyt ”vastuuttomasti ja lapsellisesti”. Virkamiehen mukaan kaksi venäläishävittäjää oli häirinnyt MQ-9-lennokkia ainakin noin 30 minuuttia, lentäen sen läheltä 19 kertaa.

Virkamiehen mukaan törmäys oli seurausta venäläislentäjän "puhtaasta epäpätevyydestä" ja, että lentäjän toiminta oli "suorastaan tyhmää".

Venäjä kiisti ensin, että sen hävittäjä olisi törmännyt lennokkiin.

Myöhemmin Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Anatoli Antonov vaati Telegramissa Yhdysvaltoja lopettamaan ”vihamieliset” lennot lähellä Venäjän rajaa. Antonov sanoi, että Venäjä laskee avoimen vihamieliseksi kaiken sotakalustoon käytön ja vaati myös Yhdysvaltoja lopettamaan spekulaatiot tapauksesta mediassa.

Lue lisää: Venäjä yrittää löytää amerikkalaisen tiedustelu­lennokin hylyn

Lue lisää: Venäjä pudotti Yhdys­valtojen lennokin Mustalla­merellä – tutkija: näin Yhdysvallat reagoi

Juttua korjattu kello 15.10: Korjattu propelli potkuriksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?