Krimin valtaus vuonna 2014 ei sujunut täysin verettömästi

Simferopolissa kaatuneet sotilaat saivat yhteiset hautajaiset, vaikka he edustivat konfliktin vastakkaisia puolia.

Ampumavälikohtauksessa kuolleet Ruslan Kazakov ja Serhi Kokurin saivat yhteishautajaiset Simferopolissa maaliskuussa 2014.

18.3. 11:45

Venäjä ei vallannut Krimin niemimaata täysin verettömästi yhdeksän vuotta sitten. Kuolonuhreja on raportoitu yhteensä ainakin kuusi.

Simferopolin hallintorakennusten valtauksessa helmikuun lopussa sai ukrainalaislähteiden mukaan surmansa kaksi ihmistä.

Kolmas kuolonuhri oli Krimin tataari Reshat Ametov, joka osoitti mieltään Krimin aluehallinnon rakennuksen edessä maaliskuun alussa 2014. Hänen pahoinpidelty ruumiinsa löytyi kaupungin ulkopuolelta.

Ametov haudattiin 18. maaliskuuta 2014 – samana päivänä, jolloin Vladimir Putin liitti Krimin federaatioon ja lupasi suojella kaikkia Krimin etnisiä ryhmiä.

Kaksi ihmistä sai surmansa samana päivänä Krimin hallintopääkaupungissa Simferopolissa sattuneessa ampumavälikohtauksessa. Tapahtumien kulusta ei vieläkään ole täyttä selvyyttä.

Surmansa saaneet olivat Ukrainan asevoimien aliupseeri Serhi Viktorovitsh Kokurin, 36, ja Venäjän-mielinen vapaaehtoinen, kasakka Ruslan Kazakov.

Lue lisää: Tästä kaikki alkoi: Venäjä valtasi Krimin yhdeksän vuotta sitten häikäilemättömällä tavalla

Serhi Kokurin palveli Ukrainan asevoimissa.

Kuolemansa hetkellä Kokurin oli vartiossa Ukrainan asevoimien topografisessa keskuksessa, jota Igor Girkinin johtamat Venäjän-mieliset vapaaehtoiset yrittivät vallata. Laukaustenvaihdossa kuollut Kazakov oli ilmeisesti yksi valtaajista.

Eräänlaisena sovituksen merkkinä Krimin uudet vallanpitäjät järjestivät ampumavälikohtauksen uhreille yhteiset hautajaiset, vaikka he edustivat konfliktin vastakkaisia puolia.

Kokurinin kohtalo kuvaa hyvin Ukrainan asevoimien ristiriitaista tilannetta Krimillä vuonna 2014. Hän oli venäjänkielinen, mutta hän pysyi uskollisena Ukrainalle.

Kuudes uhri oli ukrainalainen meriupseeri, joka oli siirtymässä pois Krimiltä huhtikuun alussa 2014. Ukrainalaislähteiden mukaan venäläinen sotilas ampui upseerin sanaharkan päätteeksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?