Tällaista peliä kulissien takana on käyty, jotta Turkki hyväksyisi Suomen Natoon – tarjottu sekä keppiä että porkkanaa

”Yhdysvallat on tarjonnut sekä keppiä että porkkanaa.”

16.3. 6:00

Kulissien takana on käyty viime viikkojen aikana kovaa peliä Suomen Nato-jäsenyyden edistämiseksi.

Kantona kaskessa on ollut Turkki, joka on asettanut kynnyskysymyksiä niin Suomelle kuin Ruotsille.

Uusimpien tietojen mukaan Turkki on kääntynyt Suomen Nato-jäsenyyden kannalle. Uutistoimisto Reutersin mukaan Turkki aikoo ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden ennen toukokuisia vaaleja.

Turkin mielenmuutosta ennakoi presidentti Sauli Niinistön kaksipäiväinen vierailu Turkissa tällä viikolla.

Presidentti viestittää Twitterissä, että turkkilaiset ovat toivoneet hänen olevan paikalla kuittaamassa vastauksen, kun he ilmoittavat Nato-päätöksestä.

– Tiedossa oli, että siinä vaiheessa kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on osaltaan Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia koskevan päätöksensä tehnyt, hän haluaa tavata ja lunastaa lupauksensa suoraan presidentiltä presidentille, Niinistö twiittaa.

Perjantaina presidentti Sauli Niinistö tapaa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin.

Ajatushautomo Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä uskoo, että Yhdysvallat on ollut liikkeelle paneva voima viimeaikaisissa tapahtumissa. Yhdysvallat on tehnyt Turkille selväksi, että vitkuttelu saa nyt riittää.

– Yhdysvallat on tarjonnut sekä keppiä että porkkanaa.

Penttilä sanoo, että presidentti Joe Biden ja hänen hallintonsa on toiminut voimakkaasti kulissien takana Suomen ja Ruotsin jäsenyyden edistämiseksi.

– En ihmettele, vaikka pian saataisiin kuulla uutisia F-16-hävittäjäkaupoista.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili viime viikolla Yhdysvalloissa ja hän tapasi yllättäen presidentti Bidenin Washingtonissa.

Alkuperäisessä Niinistön vierailu­ohjelmassa ei ollut Bidenin tapaamista.

Risto E.J. Penttilä kertoo sanoneensa tuolloin, että jos tulee yllättäen Bidenin ja Niinistön tapaaminen, silloin tiedetään, että Suomen Nato-jäsenyys on nytkähtänyt eteenpäin merkittävästi.

– Viesti läpimurrosta on tullut Yhdysvaltojen kautta, jolloin Washington on ennen muita tiennyt, että Turkki tulee hyväksymään Suomen Nato-jäsenyyden.

Samaa kupletin juonta on se, että Yhdysvaltain matkan jälkeen presidentti Niinistö kutsui kiireellisesti TP-Utvan koolle sunnuntai-illaksi.

Presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuus­poliittinen ministeri­valio­kunta kokoontui poikkeuksellisena ajankohtana.

– Näyttää siltä, että viesti saatiin Washingtonissa ja nyt sitä toteutetaan eri tavoin, Penttilä tulkitsee.

Presidentti Sauli Niinistöllä oli viime viikolla yllätystapaaminen presidentti Joe Bidenin kanssa Washingtonissa.

Yhdysvallat on Risto E.J. Penttilän mukaan ollut jälleen kerran avainasemassa.

Kun Suomi ja Ruotsi saivat yllätyskutsun Naton kandidaatti­jäseniksi Madridiin viime vuoden kesäkuussa, juuri ennen kokousta presidentti Biden ja Erdoğan puhuivat kahden kesken.

– Silloin F-16-kauppa oli esillä. Nyt vaikka kaikki sanovat, ettei ole tällaista kytkentää näiden asioiden välillä, kuvittelen, että tullaan näkemään, miten F-16-kauppa Yhdysvalloista Turkkiin etenee.

Taustalla vaikuttaa Penttilän mielestä se, että Turkki on viime kädessä riippuvainen Yhdysvalloista. Se tarvitsee Yhdysvaltoja kaikessa sotilaallisessa yhteistyössä ja myös taloudellisessa yhteistyössä.

Jos koko Nato-prosessi on Yhdysvaltain ja Turkin välistä peliä, onko Suomella itsellään ollut mitään ansiota?

– Suomella on merkittävä ansio siinä, että kolmikanta­neuvottelut Suomi, Ruotsi ja Turkki on hoidettu suurella puhdas­oppisuudella, Penttilä vastaa.

Maat ovat yhdessä käyneet läpi Turkin vaatimuksia ja Suomi on hoitanut Penttilän mielestä neuvottelut hyvin. Turkki ei ole missään vaiheessa päässyt sanomaan, että Suomi on ongelma.

Ratkaiseva asia on ollut Penttilän mukaan se, että Turkki ei pidä Ruotsista ja haluaa siksi hankaloittaa Ruotsin asemaa.

Penttilä uskoo, että Ruotsikin pääsee Naton jäseneksi.

– On mahdollista, että molemmat ovat Naton jäseniä Naton huippu­kokouksessa heinäkuussa Vilnassa.

Presidentti Niinistö kertoo Twitterissä, että hän jatkaa työtä Ruotsin Nato-jäsenyyden edistämiseksi.

Presidentti kertoo pitäneensä viime päivinä entistä tiiviimpää yhteyttä Ruotsiin ja puhuneensa pääministeri Ulf Kristerssonin kanssa.

Yhteydenpitoon viittasi Niinistön mukaan Kristerssonin tiedotus­tilaisuus tiistaina.

Kristersson sanoi tiedotus­tilaisuudessa, että on vahvistunut todennäköisyys sille, että Suomi liittyy Natoon ennen Ruotsia.

– Jos näin käy, Ruotsi olisi myös turvallisemmassa asemassa, kun Suomi on Nato-jäsen kuin jos Suomi olisi Naton ulkopuolella, Kristersson muotoili.

Presidentti Sauli Niinistö kertoo pitäneensä entistä tiiviimpää yhteyttä Ruotsin johtoon ja pääministeri Ulf Kristerssoniin.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoo, että valtiojohdolle on viestitetty vuoden vaihteen jälkeen, että Turkki valmistelee erilaisia kansioita Suomelle ja Ruotsille.

Taustalla vaikuttaa kasvava kritiikki Yhdysvalloissa Turkkia kohtaan. On epäilty, että Turkki vitkuttelee miellyttääkseen Venäjää.

– Nyt Turkissa on ollut maanjäristys ja muuta päänvaivaa. Tässä tilanteessa Erdoğan mahdollisesti laskeskelee, että Suomen osalta tätä ei kannata enempää riiputtaa.

Alun perin Turkin vaatimukset Suomea ja Ruotsia kohtaan olivat hyvän samanlaisia, Alaranta kertoo.

– Jossain vaiheessa Suomi alkoi jäädä sivu­lauseeseen ja arvostelu kohdistui enää Ruotsiin. Ja nythän on viestitetty tämän vuoden aikana, ettei Suomen osalta ole enää esteitä.

Suomen pisteitä nosti muun muassa se, että Turkissa huomattiin Tukholman Koraanin polttamisen yhteydessä, että Suomessa olisi lain vastaista polttaa Koraania.

Alaranta sanoo, että Nato-kysymyksessä Turkki ajaa omia intressejään.

– Turkki laskee koko ajan, miten kauan peli kannattaa. Turkin päässäkin tiedetään, että jos vitkuttelu jatkuu ja jatkuu, se myrkyttää entisestään suhdetta Yhdysvaltoihin ja muihin Nato-liittolaisiin.

Nyt näyttää Alarannan mielestä siltä, että Turkissa otetaan tilanteesta 50 prosenttia. Päästetään Suomi sisään ja jatketaan omien intressien ajamista Ruotsin osalta.

– Turkille jää Ruotsi lypsykortiksi jatkoa varten.

Lue lisää: Unkarin Viktor Orban matkustaa Turkkiin torstaina

Lue lisää: Unkari ei ehkä ehdi ratifioida Suomen Nato-jäsenyyttä ennen Turkkia

Lue lisää: IS:n tiedot: Suomi pääsemässä Naton jäseneksi lähi­viikkoina – Ruotsia ei ehdittäisi odottaa

Lue lisää: Sauli Niinistö kommentoi Turkin-vierailuaan: ”Erdogan haluaa tavata ja lunastaa lupauksensa suoraan presidentiltä presidentille”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?