Täyttä varmuutta asiasta ei voida vielä sanoa etenkin kun Erdogan on talven mittaan muutellut lausumisiaan toistuvasti.
Turkkiin torstaina matkaava presidentti Sauli Niinistö huomautti, että ”puheenparsia Turkin näkemyksistä on kuultu vuoden mittaan paljon.”
– Me olemme koko ajan liikkuneet nimenomaan Turkin presidentinhallinnon kanssa, sillä juuri Turkin presidentin näkemykset ovat tässä päätöksentekovaiheessa ratkaisevia, totesi Niinistö keskiviikkona.
Aiemmin keskiviikkona Erdogan sanoi lunastavansa lupauksensa Suomelle Nato-jäsenyydestä perjantaina, kun hän on tavannut Niinistön Istanbulissa.
– Teemme oman velvollisuutemme asiassa. Pidämme sanamme. Kun herra presidentti (Niinistö) tulee perjantaina, tapaamme hänet ja lunastamme lupauksemme, Erdogan muotoili.
Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymiseen Erdogan sen sijaan ei ilmeisesti ole vielä valmis.
Jo syksyllä Erdogan asetteli ehtoja ratifioinneille. Turkki muun muassa vaati useiden terroristeina pitämiensä ihmisten luovuttamista sekä Suomesta että Ruotsista.
Erdogan sanoi parlamentin istuntokauden avajaisissa, että Turkki pitää kiinni ”periaatteellisesta ja päättäväisestä” kannastaan, kunnes Turkille annetut lupaukset on täytetty.
– Me seuraamme tarkkaan täyttävätkö Suomi ja Ruotsi lupauksensa ja tietenkin päätös kuuluu parlamentillemme, Erdogan sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.
Lue lisää: Erdogan uhkasi taas estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden
Ruotsin ja Turkin välit tulehtuivat tammikuussa, kun Tukholman kaupungintalon edustalle ripustettiin roikkumaan Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania esittävä nukke.
Turkki ilmoitti heti nukke-episodin jälkeen, ettei Ruotsin kannata odottaa Nato-jäsenyyttä vielä puoleen vuoteen.
Lue lisää: Turkki raivostui rujosta näystä Tukholmassa – Erdoganin tiedottaja: "Tämä oli todiste"
Pari päivää myöhemmin Erdogan esitti Suomelle ja Ruotsille vaatimuksen, jonka mukaan maiden olisi luovutettava 130 ”terroristia” Turkkiin, jotta maiden Nato-jäsenyydet hyväksyttäisiin.
Turkin median mukaan Erdogan vaati myös Ruotsia ryhtymään toimiin Turkkia solvanneen nukkeskandaalin takana olevaa ryhmää vastaan.
Lue lisää: Erdoganin uusi vaatimus Nato-jäsenyydelle: Suomen ja Ruotsin luovutettava 130 ”terroristia”
Tilanne kärjistyi lisää vain viikkoa myöhemmin, kun tanskalais-ruotsalainen äärioikeistolaispoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin lähellä Turkin suurlähetystöä Tukholmassa.
– Ne, jotka sallivat jumalanpilkan suurlähetystömme edessä, eivät voi enää odottaa tukea Nato-jäsenyydelleen, Erdogan sanoi tempauksen jälkeen.
Tammikuun lopulla Turkki ilmoitti, ettei Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien yhtäaikainen hyväksyminen ole tarpeen.
– Voimme mahdollisesti antaa erilaisen viestin Suomesta, jos se on tarpeen. Ruotsi järkyttyy, kun annamme erilaisen viestin. Mutta Suomen ei tulisi tehdä samaa virhettä, Erdogan sanoi.