Saddam Husseinia kuulustellut agentti kertoi CNN:lle, kuinka sai diktaattorin puhumaan – tämän takia Irak ei kiistänyt väitteitä joukko­tuho­aseista

Saddam Hussein johti Irakia rautaisella otteella yli 20 vuotta, kunnes hänet syöstiin vallasta.

FBI:n entinen agentti George Piro kuulusteli ex-diktaattori Saddam Husseinia seitsemän kuukautta.

15.3. 17:46

Lähes tasan 20 vuotta sitten, 19. maaliskuuta 2003, Yhdysvaltojen silloinen presidentti George W. Bush määräsi Yhdysvaltojen joukot hyökkäämään Irakiin. Sotaa perusteltiin maan joukkotuhoaseohjelmalla ja sillä, että syyskuun 11. päivän iskut tehneellä terrorijärjestö al-Qaidalla oli yhteys Irakin hallintoon.

Maan pitkäaikainen diktaattori Saddam Hussein syrjäytettiin nopeasti. Hussein onnistui kuitenkin pysymään piilossa aina 13. joulukuuta asti, jolloin hänet löydettiin maanalaisesta piilopaikasta.

Jouluaattona Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n agentti George Piro sai puhelun, jossa kerrottiin, että hänet oli valittu kuulustelemaan Saddam Husseinia.

Kuva Saddam Husseinin kiinniottotilanteesta.

Viime vuonna eläkkeelle jäänyt ex-agentti kertoo CNN:llä julkaistussa haastattelussa, kuinka sai diktaattorin puhumaan ja lopulta kertomaan totuuden muun muassa joukkotuhoaseista ja al-Qaida-kytköksestä.

Piro oli valikoitunut kuulustelijaksi, koska hän puhui sujuvaa arabiaa.

– Ensimmäisessä tapaamisessani Saddamin kanssa 30 sekunnissa hän tiesi kaksi asiaa minusta. Sanoin hänelle, että nimeni on George Piro ja minä olin vastuussa, ja hän sanoi heti: ”Olet libanonilainen.” Sanoin, että vanhempani ovat libanonilaisia ja sitten hän sanoi: ”Olet kristitty.”

– Kysyin, oliko se ongelma, ja hän vastasi, että ehdottomasti ei. Hän rakasti libanonilaisia ihmisiä. Libanonilaiset rakastivat häntä. Ja hän oli, että ”no upeaa. Me tulemme toimeen mahtavasti”.

George Piro tunnetaan Saddam Husseinin kuulustelijana. Hän jäi eläkkeelle FBI:sta viime vuonna.

Piro kertoo tavanneensa ex-diktaattoria seitsemän kuukauden ajan. Aluksi he tapasivat aamuisin, jolloin Piro toimi kääntäjänä Husseinia hoitaneille hoitajille ja lääkäreille. Virallisia kuulusteluja oli kerran tai kahdesti viikossa ja ne kestivät useita tunteja.

Vähitellen kaksikko vietti enemmän aikaa toistensa kanssa: pari tuntia aamulla, muutama iltapäivällä ja yksi tai kaksi virallista kuulustelua kerran tai kahdesti viikossa.

Saddam Hussein muistetaan julmana diktaattorina.

Kuulustelut vahvistivat sen, etteivät sodan perustelut pitäneet paikkansa.

– Saddam sanoi, ettei hän pitänyt (al-Qaidan silloisesta johtajasta) Osama bin Ladenista, eikä hän uskonut al-Qaidan ideologiaan, koska se tähtäsi islamistisen valtion luomiseen koko arabimaailmassa. Saddamilla ei ollut mitään halua siirtää valtaansa tai luopua mistään jonkun toisen hyväksi.

– Saddam vitsaili Osama bin Ladenista, sanoen: ”Ei voi oikein luottaa kehenkään, jolla on sellainen parta.”

Saddam Hussein myös sanoi, ettei Irakilla ollut joukkotuhoaseita. Hän oli kuitenkin julkisuudessa antanut ymmärtää muuta, koska pelkäsi Iranin käyttävän Irakin heikkoutta hyväkseen, Piro muistelee. Irakin ja Iranin välinen sota 1980-luvulla oli kestänyt lähes kahdeksan vuotta.

– Saddamin suurin pelko oli, että jos Iran saisi selville, kuinka heikoksi ja haavoittuvaiseksi Irak oli muuttunut, mikään ei estäisi sitä hyökkäämästä ja valtaamasta eteläistä Irakia. Joten hänen tavoitteensa oli pitää Iran loitolla.

Piron mukaan Hussein kuitenkin myönsi, että olisi käynnistänyt joukkotuhoaseohjelman uudestaan, jos Irakiin kohdistuneista pakotteista olisi luovuttu.

Irakin ja Iranin välinen sota kesti lähes kahdeksan vuotta.

FBI:n Piron lisäksi myös Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA kuulusteli Husseinia.

Entinen CIA:n agentti John Nixon kertoi BBC:lle vuonna 2017, että Hussein oli halutessaan hurmaava, mukava, hauska ja kohtelias, mutta myös röyhkeä, ylimielinen, inhottava, ilkeä ja malttinsa menettäessään myös pelottava.

Nixon kertoi Husseinin sanoneen myös hänelle, ettei joukkotuhoaseita ollut. Nixonin mukaan oli kuitenkin vaikea arvioida, puhuiko Hussein totta.

– Saddam oli salamyhkäisin ja epäilevin ihminen, jonka olen koskaan tavannut. Oli vaikea uskoa häntä, koska hän oli niin salamyhkäinen, että hänen ajatteli salaavan jotain silloinkin, kun hän puhui totta.

Lue lisää: BBC: Saddam Husseinia kuulustellut ex-agentti diktaattorista: ”Salamyhkäisin ja epäilevin ihminen, jonka olen koskaan tavannut”

Saddam Hussein nousi presidentiksi vuonna 1979. Hussein hallitsi diktaattorina rautaisella otteella, kukistaen väkivaltaa kaihtamatta vastarinnan. Ihmisoikeusrikkomukset olivat Husseinin Irakissa arkipäivää.

Saddam Hussein oikeudenkäynnissään.

Hussein tuomittiin marraskuussa 2006 kuolemaan vuonna 1982 tapahtuneesta shiiojen joukkomurhasta. Hussein oli kuitenkin myös tunnustanut määränneensä Halabdjan kurdikylään tehdyn kaasuhyökkäyksen, Piro kertoi FBI:n sivuilla vuonna 2008 julkaistussa artikkelissa.

Saddam Hussein teloitettiin 30. joulukuuta 2006.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?