Honduras aikoo avata diplomaatti­suhteet Kiinan kanssa

Presidentti Xiomara Castro ei kertonut, johtaako suhteiden avaaminen Taiwanin kanssa solmittujen suhteiden katkaisemiseen.

Hondurasin presidentti Xiomara Castro tiedotustilaisuudessa Tegucigalpassa marraskuussa.

15.3. 5:45

Väli-Amerikan Honduras aikoo solmia diplomaattisuhteet Kiinan kanssa. Asiasta kertoi maan presidentti Xiomara Castro Twitterissä Suomen aikaa keskiviikon vastaisena yönä.

Maan ensimmäinen naispresidentti ei kertonut, tarkoittaako tämä, että maa katkaisee suhteensa Taiwaniin. Hän sanoi ohjeistaneensa ulkoministeri Eduardo Reinan ottamaan hoitaakseen virallisten suhteiden avaamisen Kiinan kansantasavallan kanssa.

Taiwanin ulkoministeri kertoi ilmoituksen jälkeen sanoneensa Hondurasille, ettei sen tule ”tehdä väärää päätöstä” suhteessaan Kiinaan.

Taiwan oli pyytänyt Hondurasia harkitsemaan päätöstään ja olemaan menemättä Kiinan ansaan. Ministeriön lausunnossa todettiin väärän päätöksen vahingoittavan Taiwanin ja Hondurasin välistä pitkää ystävyyttä.

Kiina pitää Taiwanin demokraattisesti hallittua saarta omana kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan itselleen tarvittaessa sotilasvoimin.

Vuosikymmenten ajan kaikki Väli-Amerikan maat pitivät suhteita yllä Taiwanin kanssa Yhdysvaltain tapaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?