Venäjä pudotti Yhdys­valtojen lennokin Mustalla­merellä – tutkija: näin Yhdysvallat reagoi

Venäläinen hävittäjä törmäsi tiistaina yhdysvaltalaiseen lennokkiin lähellä Ukrainaa. Tutkijan mukaan törmäys lisää jännitteitä, mutta kummankaan osapuolen intresseissä ei ole tilanteen eskalaatio.

Tutkijan mukaan Yhdysvallat jatkanee operaatioitaan Mustallamerellä.

14.3. 21:13

VenäLÄISHÄVITTÄJÄ pudotti tiistaina miehittämättömän yhdysvaltalaisen lennokin kansainvälisessä ilmatilassa Mustanmeren yllä.

Kaksi venäläistä Su-27-hävittäjää oli häirinnyt yhdysvaltalaista MQ-9 Reaper -lennokkia muun muassa päästämällä lentopolttoainetta sen edessä.

Lopulta toinen hävittäjistä osui Reaperin takapotkuriin, jolloin se syöksyi mereen ja tuhoutui.

– MQ-9-lennokki oli suorittamassa rutiinioperaatiota kansainvälisessä ilmatilassa kun venäläinen lentokone keskeytti lennon osuen siihen ja aiheuttaen MQ-9:n mereen syöksyn ja tuhoutumisen, Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali James Hecker kertoi.

Yhdysvaltojen ja Venäjän erinäiset ilma-alukset ovat partioineet Mustallamerellä koko Venäjän täysimittaisen hyökkäyssodan ajan, mutta aiemmin törmäyksiltä tai yhteenotoilta on tiettävästi vältytty.

Miehittämätön MQ-9-lennokki on noin 11 metriä pitkä ja sen siipien kärkiväli on yli 20 metriä.

Yhdysvaltain reaktio tapahtumaan on ollut toruva.

– Tämä venäläisten vaarallinen ja epäammattimainen toiminta oli aiheuttaa molempien koneiden tuhoutumisen, Hecker totesi.

– Yhdysvaltain ja sen liittolaisten lentokoneet jatkavat toimintaansa kansainvälisessä ilmatilassa ja kehotamme venäläisiä toimimaan ammattimaisesti ja turvallisesti, kenraali jatkoi.

Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.

Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö sanoo tapahtuman olevan poikkeuksellinen – ainakin osittain.

– Tapauksia, joissa venäläishävittäjät tulevat häiritsemään ilma-aluksia, on käynyt jo vuosien ajan. Sinänsä poikkeuksellista on, että tässä tapauksessa osui ja lennokki putosi, Käihkö toteaa.

Käihkön mukaan vastaavia tilanteita on vuosien varrella ollut eri maiden välillä, mutta tällä kertaa tapahtumapaikka on omiaan nostamaan jännitteitä.

– Vakavamman tästä tekee se, että tämä oli sota-alueen lähellä. Tämä ei yhtään helpota alueen jännitteitä.

Törmäyksen tahallisuudestakaan ei voida olla varmoja.

– On mahdollista, että tässä oli onnettomuudesta kyse, eli tultiin yksinkertaisesti liian lähelle. Tällainen tilanne voi olla vaarallinen myös venäläiskoneelle ja -pilotille, Käihkö sanoo.

Käihkö uskoo Yhdysvaltain jatkavan rutiinioperaatioitaan Mustallamerellä.

– Tällaisella haetaan esimerkiksi tietoa venäläisten toiminnasta. Se on laillista, kun se tehdään kansainvälisellä alueella. Tätä varmaankin jatketaan ja pyritään laskemaan jännitteitä.

Tilanteen eskaloituminen ei liene todennäköisin skenaario.

– Riski on, mutta ei se hirveän iso ole. Tuskin kummallakaan on intresseissä, että tässä mitään suurempaa tapahtuu, Käihkö muistuttaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?