Eteläisellä pallonpuoliskolla riehuu yksi voimakkaimmista hirmumyrskyistä ikinä: yli sata kuollut

Ilmaston kuumeneminen voimistaa trooppisia myrskyjä.

14.3. 12:10

Trooppinen hirmumyrsky Freddy on palannut eteläiseen Afrikkaan. Hirmumyrsky on tappanut jo yli 100 ihmistä Mosambikissa ja Malawissa. Myrsky riehui niissä viikonloppuna jo toistamiseen kuukauden sisällä.

Freddy on yksi voimakkaimmista eteläisen pallonpuoliskon hirmumyrskyistä koskaan. Maailman meteorologisen säätiön mukaan se saattaa olla myös pitkäkestoisin trooppinen sykloni.

Myrsky iski Mosambikin repien kattoja taloista ja aiheuttaen laajalle levinneitä tulvia rannikkoalueella. Sisämaahan Malawia kohden siirtyessään myrsky aiheutti rankkasateita ja maanvyörymiä.

Osassa Mosambikia energianjakelu ja puhelinyhteydet olivat myrskyn tuhojen takia alhaalla. Tuhojen laajuutta ei vielä tiedetä täysin.

Malawissa myrsky on tappanut 99 ihmistä. Myrskyyn kuolleiden kokonaismäärä sen alkamisesta laskien on Mosambikissa, Malawissa ja Madagascarilla noin 136.

Malawin Blantyren kaupungin keskussairaalaan saapui Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan maanantai-iltapäivään mennessä 60 ruumista, kertoo The Guardian. Sairaalassa hoidettiin noin 200 loukkaantunutta.

Ihmisiä on kuollut ja loukkaantunut esimerkiksi kaatuneiden puiden, maanvyörymien ja tulvien takia. Monissa taloissa on heikkorakenteiset katot, jotka ovat tippuneet ihmisten niskaan.

Viranomaiset etsivät edelleen ihmisiä Blantyren lisäksi myös Chilobwen ja Ndiranden kaupungeissa.

Mosambikissa on satanut neljän viikon aikana saman verran kuin tavallisesti vuodessa.

Ilmaston kuumeneminen vahvistaa trooppisia myrskyjä. Lämpöenergia varastoituu meriin. Lämpimän veden haihtuessa energia siirtyy ilmakehään aiheuttaen kovempia myrskyjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?