Yhdysvallat: Australia on ostamassa enintään viisi yhdys­valtalaista ydinsukellusvenettä

Australia sopi viime syksynä Aukus-puolustusliittoumasta Yhdysvaltain ja Britannian kanssa.

Kuvassa yhdysvaltalainen ydinsukellusvene USS Delaware Wilmingtonin satamassa.

13.3. 22:26

Australia ostaa tulevina vuosina kolmesta viiteen yhdysvaltalaista ydinsukellusvenettä ja rakentaa myöhemmin uuden sukellusvenemallin yhdysvaltalaisella ja brittiläisellä teknologialla. Asiasta kertoi maanantaina Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan.

Sullivan kertoi toimittajille, että kolme ydinkäyttöistä sukellusvenettä myydään Australialle 2030-luvun aikana. Sullivanin mukaan alusten määrää on mahdollista nostaa viiteen, jos se on tarpeen.

Sullivanin mukaan suunnitelmalla pyritään vahvistamaan länsimaista puolustusliittoumaa Aasian ja Tyynenmeren alueella Kiinaa vastaan.

Australia sopi viime syksynä Aukus-puolustusliittoumasta Yhdysvaltain ja Britannian kanssa ja perui useiden miljardien Yhdysvaltain dollarien sukellusvenekaupan Ranskan kanssa. Samalla Australia päätti rakentaa ydinsukellusveneitä liittouman tuella.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden isännöi Australian pääministeri Anthony Albanesea ja Britannian pääministeri Rishi Sunakia Yhdysvaltain laivastotukikohdassa San Diegossa, kun sukellusvenekauppa julkistettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?