Kadyrov matkusti Moskovaan tapaamaan Putinin – miesten olemus kiinnitti huomiota somessa

Financial Timesin mukaan Ramzan Kadyrov vieraili Moskovassa edellisen kerran viime vuoden helmikuussa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

13.3. 20:47

Tshetsheenijohtaja Ramzan Kadyrov on tavannut presidentti Vladimir Putinin Moskovassa. Kadyrov tunnetaan Putinin läheisenä liittolaisena.

– Hyvä Vladimir Vladimirovitsh (Putin), erikoisoperaation alueella tshetsheenitaistelijat suorittavat onnistuneesti tehtäviään, täyttäen määräyksenne ja ovat valmiita taistelemaan voitokkaaseen loppuun asti. Ne, jotka asuvat Tshetshenian tasavallassa, tukevat täysin ”erikoissotilasoperaatiota” ja pitävät elintärkeänä sitä, että sen tavoitteet saavutetaan, Kadyrov sanoo muun muassa Reutersin julkaisemalla videolla.

Putin pyysi Kadyrovia lähettämään terveisiä ”erikoisoperaatioon” osallistuville ja kiitti heitä.

Venäjän hallinto ei edelleenkään kutsu Ukrainassa aloittamaansa sotaa sodaksi vaan erikoisoperaatioksi tai erikoissotilasoperaatioksi.

Financial Timesin Venäjän-toimituksen päällikön Max Seddonin mukaan Kadyrov vieraili Moskovassa ensimmäistä kertaa yli vuoteen. Edellisen kerran Kadyrov kävi Moskovassa tiettävästi helmikuussa ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Kadyrovin 17-vuotias poika Ahmat tapasi Putinin viime viikolla. Tämä poiki spekulaatioita mahdollisen vallanvaihdon valmistelusta, joskin Tshetshenian johtajan on lain mukaan oltava vähintään 30-vuotias.

Spekulaatioita on liikkunut myös Kadyrovin terveydestä. Maaliskuun alussa useat kansainväliset julkaisut kiinnittivät huomiota Kadyrovin muuttuneeseen olemukseen, jonka väitettiin kielivän vakavista terveysongelmista. Väitteiden tueksi ei ole kuitenkaan esitetty todisteita.

Lue lisää: ”Putinin verikoiran” väitetään olevan vakavasti sairas – tshetsheeni­johtajan muuttunut olemus herättää kysymyksiä

Myös Putinin terveysongelmista on huhuttu etenkin viime kuukausina, joten tapaamisessa on kiinnitetty erityistä huomiota johtajien käytökseen ja olemukseen.

BBC:n toimittaja Will Vernon kiinnitti Twitterissä huomiota siihen, että Kadyrov ”vaikuttaa hermostuneelta käyttäen jälleen paljon tshetshenialaista täytesanaa don puheessaan. Putinin nähdään jälleen pitävän kiinni pöydästä”.

Venäjän mediaa seuraava toimittaja Francis Scarr puolestaan pisti merkille, että Kadyrov luki etukäteen kirjoitetuista muistiinpanoista ja että hänellä vaikutti olevan vaikeuksia venäjän ääntämisessä. Myös Kadyrovin muistiinpanojen kirjainkoko herätti huomiota.

Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Herashtshenko kiinnitti myös huomiota Kadyrovin muistiinpanoihin sekä siihen, että Putin piti jälleen pöydästä kiinni.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?