Ilmari Käihkö Horneteista Ylellä: ”Ukraina tarvitsee enemmän tykistö­kranaatteja kuin lentokoneita”

Ukraina on pyytänyt länsimailta hävittäjiä. Toistaiseksi niitä ei ole kuitenkaan toimitettu.

Ukrainalaissotilaat kantavat telakanuunan ammusta lähellä Bahmutia. Ukraina kaipaa kipeästi lisää ammuksia.

13.3. 12:26

Ukraina tarvitsee kipeästi ammuksia eikä hävittäjien toimittaminen ole vielä ajankohtaista, Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö sanoo Ylen aamussa.

– Ukraina tällä hetkellä tarvitsee enemmän tykistökranaatteja kuin lentokoneita.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi Kiovassa vieraillessaan, että Suomessa voitaisiin käydä keskustelua Hornetien luovuttamisesta Ukrainalle. Suomi on luopumassa Hornet-hävittäjistään vuodesta 2025 alkaen ja korvaamassa ne F-35-hävittäjillä, joista ensimmäiset saapuvat Suomeen vuonna 2026.

Lue lisää: Sanna Marin selittää kohuttua Hornet-avaustaan

Lue lisää: Näin Sanna Marin otti Hornetit esille Ukrainassa – lue sanasta sanaan

Vaikka Käihkö ei pidä hävittäjäkysymystä ajankohtaisena, tilanne voi muuttua sodan pitkittyessä. Ukraina on jo pyytänyt länsimailta hävittäjiä.

– Jos miettii, että sota pitkittyy, kyllähän jossain vaiheessa on pakko ryhtyä miettimään myös tällaista tukea. Ihan senkin takia, että nyt sanotaan, että Ukrainan ilmavoimien hävittäjistä puolet on mennyt nyt vuoden aikana. Jossain vaiheessa heillä hävittäjät yksinkertaisesti loppuvat kesken.

Reserviläiset harjoittelivat Hornetin huoltotoimenpiteitä ilmavoimien Ruska 22 -harjoituksessa Rovaniemellä 5. lokakuuta 2022. Suomi alkaa vähitellen luopua Horneteista vuodesta 2025 alkaen.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen piti myös ammuspulan korjaamista kriittisenä tekijänä.

– Taistelijat pystyvät kyllä taistelemaan, mutta jos heiltä loppuvat ampumatarvikkeet ja he joutuvat miettimään taistelurytmiä ja taistelutapaa sen takia, ettei voida käyttää tehokkaasti tulta, sillä on isoja vaikutuksia. Ehkä isot tappioluvut kertovat siitä, että joudutaan ottaa enemmän riskiä.

Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen kertoi Ilta-Sanomille viikonloppuna Suomen Hornetien luovuttaminen Ukrainaan ei olisi yksinkertainen prosessi. Vanhentuneille koneille pitäisi antaa lentokelpoisuushyväksyntä sekä tehtäväkelpoisuushyväksyntä, joka tarkoittaa sitä, että koneen ase- ja omasuojajärjestelmät toimivat moitteetta.

Ukrainalaislentäjien koulutus olisi vaikea järjestää, sillä ilmavoimat on käytännössä kiinni F-35 järjestelmän käyttöönotossa ja operatiivisen valmiuden ylläpidossa.

– Lisäksi koneiden luovutukseen tarvittaisiin Yhdysvaltojen hallinnon lupa, jonka pitäisi sisältää yksityiskohtaisesti, mitä järjestelmiä ja laitteita voitaisiin sisällyttää mahdolliseen luovutukseen.

Päätös hävittäjien toimituksesta Ukrainaan on myös poliittisesti vaikea kysymys, sillä toistaiseksi esimerkiksi Yhdysvallat ja Britannia ovat kieltäytyneet luovuttamasta hävittäjiä lähiaikoina Ukrainalle.

Ukrainan joukot ampuvat kohti venäläisjoukkoja Bahmutissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?