Kuka vain saa nyt uida rinnat paljaana Berliinissä

Berliini on muuttanut uima-allaskäytäntöjään. Suomessakin on tehty tekoja vapaiden rintojen puolesta.

Aktivistit marssivat uimaan ilman yläosia tissitempauksessa Hietaniemen uimarannalla Helsingissä kesällä 2019.

13.3. 10:38

Naiset saavat jatkossa uida Berliinin yleisissä uima-altaissa ilman yläosaa niin kuin miehetkin. Asiasta kertoo CNN.

Kaupungin viranomaiset tekivät yläosattomuudesta uuden linjauksen sen jälkeen, kun nainen valitti viime joulukuussa kaupungin oikeusasiamiehen toimistoon kiellosta uida yläosattomissa. Naisen mukaan häntä oli kielletty uimasta ilman yläosaa, ja hänen mukaansa kielto oli syrjivä.

Viranomaiset olivat samaa mieltä. Jatkossa kaikki saavat sukupuoleen katsomatta olla ilman yläosaa.

Joulukuussa tehtyä valitusta edelsi toinenkin tapaus, joka vaikutti viranomaisten päätökseen. Ranskalainen nainen haki kesällä kaupungilta rahallista korvausta, kun vartijat olivat käskeneet hänen poistua berliiniläisestä vesipuistosta, kun hän ei suostunut peittämään rintojaan.

Berliinin osavaltion hallitus julkaisi asiasta viime viikolla tiedotteen. Siinä sanotaan, että syrjintävalituksen seurauksena kaupungin kylpemissäännöt kohtelevat jatkossa kaikkia sukupuolia tasa-arvoisesti.

– Oikeusasiamies toivottaa lämpimästi tervetulleeksi päätöksen uimapalveluiden uusista käytännöistä, koska se takaa yhdenvertaiset oikeudet kaikille berliiniläisille, olivat he miehiä, naisia tai non-binäärisiä, oikeusasiamiehen toimiston johtaja Doris Liebscher sanoi CNN:n mukaan.

Alastomuudella on Saksassa ja etenkin Berliinissä pitkät perinteet. Nudistiliikehdintä alkoi jo 1800-luvun lopulla, ja maan ensimmäinen nudistiranta perustettiin vuonna 1920. Natsit kielsivät alastomuuden, mutta sitä jatkettiin salassa, myös SS-miesten keskuudessa. Itä-Saksan aikaan alastomuus oli puolestaan keino vastustaa sosilistista valtiota.

Suomessakin on tehty tekoja vapaiden rintojen puolesta. Eri kaupungeissa on järjestetty tissitempauksia, joissa juostaan veteen ilman paitaa. Tampereella puolestaan pidettiin viime kesänä nännifestivaalit.

Lue lisää: Paljaat rinnat hämmensivät Hyvinkäällä – kuvat kertovat, että yläosattomuus oli lähes maan tapa 80-luvulla, kunnes jotain tapahtui

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?